Pärimusmuusika Lõikuspidu 2024: Uued tuuled ja sügavad juured

Alika Milova Viljandi Pärimusmuusika Festivalil eriprojektis “Laula mu (rahva)laulu”.

Foto: Martin Kosseson / Eesti Pärimusmuusika Keskus

Päevatoimetaja

4.–5. oktoobrini toimuv traditsiooniline Pärimusmuusika Lõikuspidu toob langevate lehtede perioodi värskeid kõlasid ja kontrastseid uusproduktsioone. Oma esivanemate pärandiga seotud paladest koosneva erikavaga esinevad Viljandi Pärimusmuusika Aidas esmakordselt üheskoos lauljad Alika Milova ning Arno Tamm.

Arno Tamm Viljandi Pärimusmuusika Festivalil eriprojektis “Laula mu (rahva)laulu”.

Foto: Martin Kosseson / Eesti Pärimusmuusika Keskus

Värske koostööna astuvad lavale ka Hypnosis Negative (CA/EE) ja ETNO ringreisid. Folgigurmaanid saavad Jaani kirikus nautida modernset helikeelt artistidelt Kass/Talsi/Sink ja Alterne (BE/DK/EE) ning Pärimusmuusika Aida suure saali energia eest kannavad hoolt nooruslikud, ent staažikad, Zetod.

“Eesti Pärimusmuusika Keskus seisab elava pärimusmuusika hoidmise, rahvusliku ja paikkondliku identiteedi edendamise eest. Hea näitena tuleb tänavusel lõikuspeol lavale 15 aastat tagasi noore poisina üleriigilisel võistumängimisel auhinna saanud Paul Neitsov, kes on jäänud siiani kontserdilavadele ja ka pärimusmuusikale truuks. Esimese avaliku rahvalaulukavaga astub aga üles Alika Milova, keda teame rohkem teise muusikažanri esitajana. Kokkuvõtlikult kannab tänavune lõikuspidu muusika kaudu juurte juurde jõudmise ideed. Meie soov on, et festivali külastajad saaksid nende kahe päeva jooksul kogeda seda kultuurilist mitmekesisust, mis täna meie ümber elujõudu ilmutab,” rääkis Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa.

Tänavu 22. korda toimuv Pärimusmuusika Lõikuspidu toob lavadele kokku säravad pärimusmuusikud ja unikaalsed eriprojektid. 4. oktoobri kavas on ka aasta oodatuim pärimusmuusika tunnustuspidu, auhinnagala Etnokulp 2024, mille laureaadid selgusid nii žürii kui publikuhääletuse tulemusena. Etnokulbi auhinda on Eesti Pärimusmuusika Keskus välja andnud alates 2009.-st aastast ning tänavu antakse kulbid üle 16. korda.

Lõikuspeost on kujunenud pärimusmuusikute igasügisene kohtumispaik, kus lisaks ihaldusväärsete auhindade jagamisele ja meeldejäävatele kontsertidele saab osa ka erilise atmosfääri loovatest öösse kulgevatest jämmidest ja tantsudest. Tänavune Pärimusmuusika Lõikuspidu on Viljandi pärandusfestivali koosseisus osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Pärimusmuusika Lõikuspeo kava Viljandi Pärimusmuusika Aidas ja Jaani Kirikus:

Reede, 4. oktoober

17.30 Paul Neitsov

19.00 Etnokulp 2024
20.15 Toomas Valk: klubikarmoška
21.00 Hypnosis Negative ja ETNO ringreisid

23.00 Pärimusmuusika jämm

Laupäev, 5. oktoober

16.00 Kass/Talsi/Sink
17.30 Ruhnu saare lood ja laulud plaadiesitluskontsert
19.00 Alterne

20.30 Alika ja Arno
22.00 Zetod

Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldab lisaks Pärimusmuusika Lõikuspeole Viljandi pärimusmuusika festivali, ETNO laagreid, konkursse Vabariigi Pillimees, Noor Pärimusbänd, üleriigilisi võistumängimisi, harivaid koolikontserte, pärimusmuusika kursusi, laulu- ja mänguringe väikelastele, tantsumajasid täiskasvanutele, päevaseid kontsertkohtumisi, loeng-kontserte, koostab ja avaldab õppematerjale nii digitaalselt kui trükituna ning peab taskuhäälingut Regilaulu Podcast. Samuti korraldab sündmusi Viljandi Pärimusmuusika Aidas, kus asub ka teabekogu ning ruumid seminarideks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap