PATAREIS SAAB KOMMUNISMIOHVRITE MÄLESTUSMUUSEUM NURGAKIVI

Tulevane kommunismiohvrite mälestusmuuseum endises Patarei vanglas

Päevatoimetaja

Endisesse Patarei vanglasse rajatav kommunismiohvrite mälestusmuuseum saab täna nurgakivi ning sündmusel osalejad toovad alla sarikapärja. Muuseum on plaanis külastajatele avada 2026. aastal juuniküüditamise 85. aastapäeval.

Nurgakivi asetamisel kõnelevad justiits- ja digiminister Liisa-Ly Pakosta ja US Invest nõukogu esimees Urmas Sõõrumaa. 2026. aastal avatavast rahvusvahelisest kommunismiohvrite mälestusmuuseumist annavad ülevaate Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Martin Andreller ja püsiekspositsiooni loovjuht Martti Helde.

„Patarei muuseum saagu olema koht, mis räägib kommunismikuritegudest maailmas kõige mõjusamalt, nii et külastajad lahkuvad sealt siiani varitsevaid kommunismiohte märkavatena ning hea usuga inimestesse ja inimlikkusesse. See muuseum saab rääkima nii eestlaste kui meie naabrite, aga ka ülejäänud maailmajagude lugu kannatustest kommunismi inimvaenulikkuse all,“ ütles justiits- ja digiminister Liisa Pakosta.

“On hea näha, et terve põlvkonna kestnud ootus ja aastatepikkune töö Patarei endisesse vanglasse kommunismiohvrite muuseumi rajamiseks on jõudnud märgilise verstapostini ning juba paari aasta pärast saab see elamata jäänud elude pelgupaik täita muuseumina oma kohust nii kunagiste ohvrite kui meie tuleviku ees – teadvustada, harida ja seista selle eest, et taolised koledused ei korduks,” sõnab Martin Andreller, Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige ja muuseumi idee üks eestvedajatest.

Esimese etapina valmib rahvusvaheline kommunismiohvrite mälestusmuuseum, mille näitusepind on veidi alla 4000 m2 ja üldpind koos tööruumidega 5000 m2.

Mälestusmuuseumi arhitektuurilise lahenduse autorid on KOKO Arhitektid ja MOTOR ning püsiekspositsiooni loovjuht Martti Helde, kelle sõnul luuakse muuseum “pühamuna, mis mäletab ja austab läbi visuaalsete vahendite.”

“Muuseum tuleb ainulaadne oma kontseptuaalse lähenemise poolest, sest on valinud loo jutustamiseks meelelised meediumid, et seni rääkimata lood jõuaksid külastajateni vahetumalt ja ehedamalt – heli-, valgus- ja ruumikogemusena,” selgitab Helde.

Loovjuhi sõnul on nendest mõtetest kantud ka muuseumi kontseptsioon: „Patarei kitsastest akendest vangikongi jõudev vähene päevavalgus muutus meie jaoks mälestusmuuseumi kujundiks. Patarei merekindluses toime pandud kuriteod ning inimeste saatused olid pikalt varjul ning loodav muuseum astub sammu selles suunas, et need lood ja inimesed valguse kätte tuua.”

Rahvusvaheline kommunismiohvrite mälestusmuuseum valmib erakapitali ja riigi koostöös ning see avatakse 14. juunil, 2026.

Rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi asutamise otsustas valitsus 26. aprillil 2018. Selle loovad Eesti Mälu Instituut koos justiitsministeeriumiga.

Rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi asutamise kronoloogia

  • 1989.a Eesti Kultuurifondi ühiskondlikus toimkonnas kõlab arvamus, et Eesti taasiseseisvudes tuleb Patarei vanglast teha mälestusmuuseum kõigile ohvritele.
  • 07. august 2012 idee teha Patareisse muuseumite kompleks ja kolida sinna siseturvalisuse muuseum
  • 06. veebruar 2018 kuulutatakse välja ideekonkurss rahvusvahelise kommunismiohvrite mälestusmuuseumi arhitektuuri, ekspositsiooni ja sisekujunduse lahenduste leidmiseks.
  • 13. veebruar 2018 Saksamaa, Poola, Läti ja Leedu juhtivate mäluasutuste esindajad kirjutavad alla avaldusele, milles toetava muuseumi loomist. Ühtlasi kinnitades oma panuse andmist loodava muuseumi heaks.
  • 11. aprill 2018 kuulutatakse välja rahvusvahelise ideekonkursi võitja, kelleks on Jaapani arhitekt Shuhei Endo tööga „Punane erosioon“.
  • 26. aprill 2018 Vabariigi Valitsuse otsus Patarei müügi ja muuseumi kohta.
  • 14. mai 2019 avatakse Patarei idatiivas ajutine näituseala „Kommunism on vangla“
  • 12. november 2020 kuulutatakse välja muuseumi rahvusvaheline projekteerimishange.
  • 02. aprill 2021 riigihanke tulemusel selgub, et tulevase muuseumi projekteerib ja kujundab KOKO arhitektid koos MOTOR-iga.
  • 2022.a sügisel suleb uksed Patarei ajutine näituseala. Näitust külastas nelja suvehooaja jooksul üle 125 000 külastaja.
  • 2023. suvel alustatakse ekspositsioonifilmide tootmist
  • 2024. suvel algab muuseumi osa ehitus.
  • 18.09.2024 asetatakse muuseumile nurgakivi
  • Muuseum avatakse 14.06.2026 kell 13.00 pärastlõunal.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap