ALGAS ETNOKULP 2024 PUBLIKUHÄÄLETUS

Etnokulp 2023 nominendid ja laureaadid. Foto: Martin Kosseson / Eesti Pärimusmuusika Keskus

Tänasest kuni 23. septembrini kestval pärimusmuusika auhinna Etnokulp rahvahääletusel selguvad aasta säravaimad muusikud, kollektiivid ja muusikapalad.

Auhinnagala korraldustoimkonnale saadeti läbikuulamiseks 23 albumit ja 21 singlit, mis on avaldatud vahemikus 1.08.2023–31.07.2024. Eesti Pärimusmuusika Keskuse erikulbi nominendiks esitati kuua kandidaati. Laureaadid kuulutatakse välja 4. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimuval Pärimusmuusika Lõikuspeo galaõhtul Etnokulp 2024.

Välja antakse üheksa auhinda. Aasta artisti, aasta albumi ning aasta loo nominendid kinnitas korraldustoimkond ning laureaadid selguvad publikuhääletuse ja laiapõhjalise muusikaekspertide žürii häälte kokkulugemisel. Aasta eheda pärimusmuusika, aasta uusfolk artisti, aasta debüütalbumi ning aasta muusiku kategooriad läbisid aga kitsama, valdkonna spetsialistide žürii sõela, ning nende tiitlite laureaadid selguvad samuti žürii ja publiku häälte liitmisel. Valdkonna spetsialistide žürii koosseisu kuulusid: Lee Taul, Krista Sildoja, Maris Pihlap, Ants Johanson, Ivo Heinloo ja Margus Haav.

Eriauhindadena antakse välja R2 erikulp, mille valib Raadio 2 toimetus, ning Eesti Pärimusmuusika Keskuse erikulp.

Auhinnagala kunstilise juhi Lee Tauli sõnul paelus teda žürii töös suure hulga uue eesti muusika avastamine. “Kuigi pärimusmuusika raskekahurväe hulka loetavad artistid on tänavu väljas üsna tagasihoidliku esindusega, on muljetavaldavalt suur just noorte muusikute osakaal. Nii avavad nad pärimuse tõlgendusele oma vaatenurga ja näitavad, kui mitmekülgselt põnev ja laiahaardeline võib eesti juurtega muusika olla – olgu see siis liigitatud uuspärimuse või eheda pärimuse alla,” kirjeldas Taul.

Valdkonna spetsialistide žürii liikme Krista Sildoja jaoks on tänavune pärimusmuusikasaak külluslik ja lummav. “Eriti suurt heameelt teevad naturaalpillide ja eheda muusika kõrgetasemelised koosseisud. Uuslihtsus, isegi elektrooniliselt lahendatud variantides paistab silma. Siirus ja südamlikkus, mis käib päriselulise muusika juurde, jäi meelde ja puges hinge. Minule, kui pärimusmuusika gurmaanile, teeb erilist rõõmu, et mitmete albumite puhul domineeris sügavus, vaimsus, vaoshoitus, sissepoole vaatamine ja seda isegi siis, kui tegemist on pesuehtsa tantsumuusikaga,” märkis Sildoja.

Eelmisel aastal hääletati pärimusmuusika auhinna laureaatideks Duo Mann & Juula, Juhan Uppin, Mari Kalkun, Trad.Attack! ja Silver Sepp. R2 erikulbi pälvis Angus ning Eesti Pärimusmuusika Keskuse erikulbi Kadri Giannakaina Laube.

Etnokulbi traditsioon sai alguse 2009. aastal ning auhinna eesmärk on pärimusmuusika mitmekesisust esile tõsta ning selles valdkonnas tegutsejaid tunnustada. Eesti Pärimusmuusika Keskus annab sel aastal auhinda Etnokulp välja kuueteistkümnendat korda. ​​Etnokulp 2024 gala kuulub festivali Pärimusmuusika Lõikuspidu kavva, mis toimub tänavu koos Viljandi pärandusfestivaliga ja on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Oma hääle saab anda siin: folk.ee/etnokulp2024


NOMINENDID


Aasta album:
6hunesseq “Ma olen maa peal v66ras”
Cätlin Mägi & EstPipes “Torupilli kuninganna kroonimine”
EHALE “EHALE”
Fylgja “Mets ja maa”
Hanna-Reet Ruul “Uni tuli uiken”
RÜÜT “Kiriküüt”

Susanna Viktoria “Mõtsmees”

Aasta artist:
EHALE

Lõõtsanøøbid

RÜÜT

Susanna Viktoria


Aasta lugu:
6hunesseq “Ma olen maa peal v66ras”

Cätlin Mägi & EstPipes “Andres Metsniidu polka”

EHALE “Armastus ja hambavalu”

Estonian Voices “Kallimale, kallimale”

Greta Liisa Grünberg “Kolm kotkast”

Kertu-Liis ja Eze Cotton “Kurb laulik”

kvintrad “Mind kutsuti pulma”

MandoTrio “Kui peetri linnas”

RÜÜT “Kadrile”

Kadri Allikmäe “Haldjarajad”

Triuka “Kippari kalle”

Aasta debüütalbum:
6hunesseq “Ma olen maa peal v66ras”

EHALE “EHALE”

Eva Väljaots & Robbie Sherratt “Skylark”

Fylgja “Mets ja maa”

Katariina Tirmaste “Tule lill tudu”

Aasta ehe pärimusmuusika:
Ammuker “Siiruviiruline”

Cätlin Mägi & EstPipes “Torupilli kuninganna kroonimine”

Hanna-Reet Ruul “Uni tuli uiken”

Kirbla trio “Lükata-tõmmata, hargiga-roobiga”

Lõõtsanøøbid “Mulk om iki uhke miis”

Aasta uusfolk artist:
EHALE ”EHALE”

Eva Väljaots & Robbie Sherratt “Skylark”

Greta Liisa Grünberg “Kolm kotkast”

RÜÜT “Kiriküüt”

Susanna Viktoria “Mõtsmees”

Aasta muusik:
Cätlin Mägi

Katariina Tirmaste

Kaisa Kuslapuu

Kertu-Liis Õnnis

Leanne Barbo

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap