TÄNA TÄHISTATAKSE PUHTA ÕHU PÄEVA

Puhta õhu päeval Eestis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Täna, 7. septembril, tähistab Eesti koos Ühinenud Rahvaste Organisatsiooniga puhta õhu päeva, mille motoks on „Investeeri puhtasse õhku“. Kuigi Eestis on õhukvaliteet üks Euroopa parimaid vastavalt Euroopa Keskkonnaameti uuringule, hingab ÜRO andmetel 99% maailma elanikest saastunud õhku.

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on õhusaaste üks suurimaid keskkonnariske tervisele, mõjutades eriti lapsi ja eakaid.

Eesti peamised õhusaasteallikad on transport, tööstus ning energeetika, sh kodude küte. Tänu investeeringutele keskkonnasõbralikumatesse tehnoloogiatesse õhusaasteainete mõju meie tervisele siiski järk-järgult väheneb.

„Riigi investeeringud peavad soodustama meie linnakeskkonna turvalisemaks ja puhtamaks muutumist,“ rõhutas Kliimaministeeriumi välisõhu osakonna juhataja Heidi Koger. Sel aastal on Kliimaministeerium käivitanud mitmeid olulisi algatusi, et vähendada nii transpordist kui ka kodude kütmisest tekkivat õhusaastet. „Meie eesmärk on parandada Eesti elanike elukvaliteeti, investeerides võimalustesse kasutada keskkonnasõbralikumaid alternatiive,'” kinnitas Koger.

Puhta õhu päeval Eestis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Juulis eraldas Kliimaministeerium Tallinnale 35 miljonit eurot Euroopa Liidu toetusprogrammist jalgrattateede võrgustiku laiendamiseks ja ühistranspordi võimaluste mitmekesistamiseks. Lisaks toetatakse kergliiklusvõimaluste arendamist Tartus ja Pärnus ning elektrisõidukite kasutuselevõttu üle Eesti.

Sel aastal avanenud kütteseadmete uuendamise toetusmeetmega soovib Kliimaministeerium parandada õhukvaliteeti neis Eesti linnades, kus kodude kütmise mõju on kõige suurem.

Puhta õhu päev kutsub mõtlema oma igapäevaste valikute mõjule meie tervisele ja keskkonnale ning toetama kestlikke lahendusi, näiteks eelistades kergliiklust ja ühistransporti. Kliimaministeerium kutsub üles ka osalema 22. septembril toimuval Autovabal päeval, mille eesmärk on panna inimesed oma autokasutamise harjumuste üle mõtlema.

ÜRO tähistab puhta õhu päeva alates 2019. aastast.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap