KOLMEL PÄEVAL ÜHESKOOS LÄTI, LEEDU JA EESTI Y-KLUBIDE ESINDAJATEGA

Suur fotogalerii

Livani käsitöönäitusel Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuses. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard

Lõppeva nädala neljapäeval, reedel ja laupäeval võõrustas Pärnu Y-klubi ja Raeküla Vanakooli kogukonnakeskus külalisi Y’s Men International Livani, Vilniuse ning Tallinna klubidest.

Pärnu Y-klubi liige ja kogukonnakeskuse juhataja Piia Karro-Selg ütles selgituseks, et neil oli seni tegemata üks ammune projekt, mille käigus pidid välismaa ja Tallinna külalised külastama Pärnut, et tutvuda meie klubi hääde kogemustega. „Nüüd sai mitme klubi kogunemine Pärnus siiski teoks. Ühtlasi tegi Karro-Selg ettepaneku nimetada neljapäevane kokkusaamine ka nende oma klubi hooaja 2024/25 avamiseks. „Kavandame üheskoos ka septembrisse sellise asisema kokkusaamise aja, kus hakkama juba plaani pidama eelolevaks aastaks, aga samuti järgmiseks kümnendiks.”

Lätlaste Livani klubi loodi 2020. aasta jaanikuul Pärnu klubi toetusel. Livani rahvas tõi kaasa oma käsitöönäituse, mida võis näha kolmel päeval. Neljapäeval mindi jalutuskäigule Pärnu ajaloolistele bastionitele, vaadati keskaegse linna maketti, tunnelväravat, vallikraavis peatuvaid kaatreid, kiideti sadamaalale rajatava elamukvartali põnevat arhitektuuri ning vahetati mõtteid erinevatel teemadel. Tunnustati Piia erakordset organiseerimise võimekust. Esimesel päeval toimus vanakooli peegelsaalis klubidevaheline nõupidamine ja oma tegemiste tutvustamine. Sõna said eranditult kõik osalenud, aga rohkem oli rääkida Aina Milajeval ja Biruta Mazurel Livani klubist. Samuti äratas tähelepanu Tallinna klubi president Mirje Schwalm. Tasub meelespidada, et Y´s Men liikumine jõudis Ameerikast Euroopasse just Eesti kaudu ja 1928. aastal asutati esimene klubi Tallinnas.

Mirje Schwalm ja Aina Milajeval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Õhtupoolikul mindi Sinti, kus Pärnu klubi liige Kiki Pärnpuu võttis külalised vastu oma koduaias. Klubide poolt valmistatud roogadega – just rahvusroogadega Eestist, Lätist ja Leedust – kaeti pikk laud, mille ääres kostitati üksteist heast paremaga, vesteldi ja lauldi. Tõsi, laulmises olid Livani naised väga innukad ja vedasid ka meie laulurahva hoogsalt kaasaelama.

nauditi professor Arbo Valdma meistrikursuste lõppkontserti

Reedel tehti väljasõit Tallinna vanalinna, millega tutvumine valmistas väliskülalistele ilmset vaimustust. Tallinnast naasmise järel külastati Pärnu kontserdimaja, kus nauditi professor Arbo Valdma meistrikursuste lõppkontserti. Suveuni klaveriõhtu orkestriga solistidena mängisid Anna Loginova (Eesti), Myrissa Lai (USA), Ding Wei (Hiina RV), Cäcilia Maria Weber (Austria), Jueun Heo (Lõuna-Korea) ja muidugi kõige lõpuks Arbo Valdma (Eesti/Saksamaa). 1994. aastal loodud Pärnu Linnaorkestril on lõppemas juubelihooaeg, mis tõi klassikalise muusika otse kuurortlinna südamesse. Pärnu orkestrit dirigeeris Mikk Murdvee. Kontsertmeister oli Anu Mänd.

Arbo Valdma meistrikursuste lõppkontsert Pärnu kontserdimajas. Foto: Tõiv Jõul

Reede õhtu kulges Vilniuse klubi presidendi Audrone Stepankeviciute juhtimisel muusikalisel ja tantsulisel lainel, kus taas esitleti ja kutsuti kaasa tantsima kõigi kolme Balti riigi tantsumänge. Kõige nooremaks õpetajaks oli Pärnu klubi tulevane liige – kuuaastane Karlis, kes õpetas koos vanaema Piiaga kokkutulnuile vast kõigile eestlastele tuntud tantsumängu „Kaks sammu sissepoole …“. Huvitav oli jälgida, kuidas Audrone, Leedu Vievise kultuurimaja juhataja oli suuteline kõigi Balti riikide laulumänge ka hetkega klaveril saatma ja näiteks Livani klubi liige Biruta oli omakorda andekas kiiresti kõigis keeltes kaasa laulma!

Livani laulunaised Kiki Pärnpuu koduaias. Video: Urmas Saard / Külauudised

Laupäeva hommikul avati rahvusvahelise seltskonna osavõtul Handi-Mansimaad tutvustav rändnäitus “Meie põlisrahvastest sõbrad”, mille teekond algas 2021. aastal Vana-Võrumaa Kultuurikojas, jõudis Liivimaale Kolka neemele ja peatub praegu kuni oktoobri lõpuni Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse fuajees ja suures saalis. Kõigile üllatuseks teadsid Läti külalised Aina Milajeva ja Biruta Mazure mõndagi isiklikest kogemustest kokkupuutel hansidega juurde lisada. Näituse avamine kujunes oodatust veelgi põnevamaks kultuuriaasta sündmuseks, mis lõpetas ühtlasi Y’s Men International Balti klubide ja Pärnu Y-klubi kultuuridevahelise tundma õppimiseks kavandatud ühisprojekti. Lahkudes toonitasid nii Pärnu Y-klubi esindajad kui ka kõik 15 Pärnu külalist Livanist Lätist, Vilniusest Leedust ja Tallinnast, et sõprus on igasuguste koostöösuhete tähtsaim alustala!

Samal teemal:

HANDID – MEIE PÕLISRAHVASTE SÕBRAD

LÕUNANAABRID ASUTASID PÄRNAKATE TOETUSEL UUE Y KLUBI

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap