MILLISE REISIAPTEEGI VÄLISMAALE MINNES KAASA VÕTTA?

Milliseid arstimeid reisile kaasa võtta? Foto: Urmas Saard / Külauudised

Välismaale puhkama sõites võib ette tulla ootamatuid tervisemuresid, mistõttu on oluline reisiapteegi olemasolu. Apteeker annab nõu, millised ravimid ja esmaabivahendid tasub kindlasti reisile kaasa võtta ning selgitab, millised on nõuded ravimitega reisimisel.

“Selleks, et reis välismaale kulgeks võimalikult murevabalt, tuleks kaasa võtta reisiapteek, sest haigestumine ja tervisemured reisides on sagedased,” sõnas Südameapteegi proviisor Gerda Nelis. Et piiri ületades ei tabaks reisijaid ebameeldiv üllatus, et kaasa võetud ravimitega ei saa üle piiri, on oluline teada, mis tingimustel ja milliseid retsepti- või käsimüügiravimeid võib reisile kaasa võtta.

“Ka lemmikloomaga reisides, kes vajab veterinaarravimeid, on samuti vaja viia end kurssi kehtivate nõuetega,” lausus Nelis.

Tema sõnul tuleb reisiapteek kokku komplekteerida võttes arvesse nii sihtkohta, reisijate vanust ja nende tervislikku seisundit kui ka reisi pikkust. “Eksootilisematesse sihtkohtadesse reisides tasub kindlasti konsulteerida oma perearstiga ja uurida, kas on vajalik vaktsineerimine. Abiks on ka Terviseameti koduleht, kust leiab vaktsineerimissoovitused riikide kaupa,” lausus proviisor.

Kotis tasuks hoida ka käte puhastamiseks mõeldud antiseptilist geeli või salvrätikuid

Reisile minnes soovitab apteeker kaasa võtta valuvaigistavad ja palavikku alandavad tabletid, näiteks ibuprofeen ja paratsetamool. Samuti erinevad plaastrid ja haavapuhastusvahend, kõhulahtisuse vastane preparaat, kergeid külmetuse sümptomeid leevendavad ravimid ja allergiatabletid. “Kotis tasuks hoida ka käte puhastamiseks mõeldud antiseptilist geeli või salvrätikuid,” tõi Nelis välja.

Ingverikapslid aitavad pika sõidu ajal iiveldustunnet leevendada

Samuti on reisile minnes oluline end UV-kiirguse eest kaitsta. “Olenemata sellest, kui sooja ilma lubab või kui kõrge on sel päeval UV-indeks, tuleks kanda päikesekaitsekreemi,” selgitas apteeker. Reisiapteeki soovitab ta lisada ka päikesepõletust leevendava kreemi või geeli.

“Kui ees ootab pikk auto-, bussi- või lennureis, võib tekkida iiveldustunne. Selleks puhuks soovitan varuda ingverikapsleid, mis aitavad iiveldust leevendada. Ning neile, kel kipuvad jalad pikast istumisest paiste minema, on olemas ka reisipõlvikud ja mitmed vereringet parandavad geelid, mis aitavad väsinud ja turses jalgadele,” sõnas Nelis.

Rohkem infot on leitav Ravimiameti kodulehelt ja ka apteeker saab vajalikku selgitustööd teha

Ravimitega välismaale reisides tasub meeles pidada, et kõik ravimid peavad kindlasti olema tootja pakendis. Ravimiameti loata võib kaasa võtta kuni kümme erineva nimetusega käsimüügiravimit ja igat ravimit kuni viis jaemüügipakendit. „Ka pakendite suurusel on piirang. Rohkem infot on leitav Ravimiameti kodulehelt ja ka apteeker saab vajalikku selgitustööd teha. Retseptiravimeid võib reisile kaasa võtta patsiendile arsti poolt välja kirjutatud koguses, samuti on vajalik retseptikoopia olemasolu. Juhul, kui ravimi pakend ületab lubatud pakendi suuruseid, tuleb Ravimiametilt taotleda luba,” selgitas Südameapteegi proviisor kehtivaid seaduseid.

Eestis välja kirjutatud ravimiretsept kehtib ka teistes Euroopa Liidu riikides

Seejuures kehtivad eraldi nõudmised narkootiliste ja/või psühhotroopsete ravimitega reisimisel. “Näiteks uinutite ja rahustite kaasa võtmiseks Schengeni riikides reisimiseks, tuleb igal juhul taotleda Schengeni tunnistus,“ selgitas apteeker. Schengeni tunnistusi hakkavad sügisest Ravimiameti asemel väljastama apteegid. Väljaspoole Schengeni riike reisimisel võib nõuetekohaselt määratud ning väljastatud narkootilisi ja psühhotroopseid aineid sisaldavaid ravimeid kaasa võtta välja kirjutatud koguses. Sealjuures peab patsiendil kaasas olema arsti teatis või retseptikoopia. Nelis soovitas alati tutvuda ka sihtkohariigi nõuetega kaasavõetavate ravimite suhtes.

Reisides lemmikloomaga, kes vajab veterinaarravimeid, on lubatud kaasa võtta kuni viis erineva nimetusega ravimit, igat ravimipreparaati kuni kolm jaemüügipakendit. Samuti on vaja kaasa võtta veterinaararsti teatis ravimite vajaduse kohta või paberretsepti koopia.

Hetkel saab Eesti digiretsepte välja osta näiteks Hispaanias, Horvaatias, Kreekas, Lätis, Poolas, Portugalis, Soomes ja Tšehhis

„Alates 2017. aastast on Eestil mitmete Euroopa Liidu riikidega piiriülene terviseandmete vahetamise alane koostöö. Selle osaks on ka piiriülene digiretsept, mis võimaldab inimesel osta oma retseptiravimeid välja ükskõik millises teises teenusega liitunud Euroopa Liidu riigis. Hetkel saab Eesti digiretsepte välja osta näiteks Hispaanias, Horvaatias, Kreekas, Lätis, Poolas, Portugalis, Soomes ja Tšehhis. Riikide nimekiri on pidevas täienemises,” lausus Südameapteegi proviisor. Vaatamata sellele ei pruugi teises riigis välja kirjutatud ravim olla kättesaadav või sel võib olla muu nimetus, mistõttu võiks apteekri sõnul siiski vajalikud ravimid endal kaasas olla.

Allikas: Optimist Public

Share via
Copy link
Powered by Social Snap