REKORDARVULISE OSALEJATE HULGAST SELGUSID „PARIM TALUTOIT 2024 VÕITJAD

Parimat talutoitu väljaselgitanud žürii. Foto: Rene Riisalu

Päevatoimetaja

Eile kogunes Tallinnas, Academic Food Lab’is, žürii toiduajakirjanike, valdkonna ekspertide ja tippkokkadega, kes selgitasid pimetesti abil välja 2024. aasta parimad talutoidu maitsed. Parim Talutoit 2024 tiitli sai Krupi Talu Ebaküdoonia laastud.

Parima talutoidu väljaselgitamiseks hindas tooteid professionaalne žürii koosseisus: esimees Rain Kuldjärv, toitlustusettevõtja Joel Ostrat, RIMI ostudirektor Maris Rannus, KOGU Resto ja Pagar vanem peakokk Pavel Gurjanov, “Eesti parim pagar 2018” võitja Sandra Daškova, toitumisnõustaja Teele Teder, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi esindaja Mariann Roos ning toiduajakirjanik Britt Rosen. Kokku hinnati 113 erinevat toodet kümnes erinevas kategoorias. Parim Talutoit 2024 tiitli sai Krupi Talu – Ebaküdoonia laastud.

Žürii esimehe Rain Kuldjärve sõnul oli selle aasta Parima Talutoidu valimine tõeline väljakutse tänu väga suurele osalejate arvule. “Tooteid jagus igale maitsele. Laual oli tõelisi üllatajaid ja juba tuntud headuses tegijaid. Näiteks jäi meelde täiesti uudne võilillejuurtest ja šokolaadist tehtud maius, mitmed maitsvad musta küüslaugu tooted ning väga mitmed põnevate maitsekooslustega sinepid. Samas oli rõõm kohata traditsioonilist hapupiima, mille tükkis tekstuur meenutas lapsepõlve maal vanaema juures. Sel aastal osalesid ka väga mitme Eesti tootja kalatooted, mis maitsesid suurepäraselt. Äärmiselt tore näha, meie kodumaiste talude järjest kõrgemat kvaliteeti,” sõnab Kuldjärv ning kutsub kõiki üles tooteid testima, sest oma keel on kuningas.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu projektijuhi Gelis Pihelgase sõnul oli tegu aegade parima konkursiga: rekordarv tooteid ja rekordarv tootjaid. “Eesti talutoit on kõrge kvaliteediga, värske ja jätkusuutlik. Üllatas, et esmakordselt esindatud kalatoodete kategoorias oli tihe konkurss. Rõõmu tegi talude soov oma tooteid saata ja konkursil osaleda.”

Parim maius: Krupi Talu (Krupi Talutooted OÜ) – Ebaküdoonia laastud. Foto: Rene Riisalu

Hindamissüsteemi alusel valiti kategooriate võitjateks:

Parim piimatoode: Saidafarm OÜ – Keefir

Parim pagaritoode: Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ – Mahe toor-tatra kama

Parim tervisetoode: Siidrikoda OÜ – Fibes – kiudaineterikas püree aktiivsetele inimestele

Parim maius: Krupi Talu (Krupi Talutooted OÜ) – Ebaküdoonia laastud

Parim alkoholivaba jook: Honeyberry OÜ – Sinikuslapuu mahemahl

Parim alkoholiga jook: Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ – “Murakas” vahuvein alc 9,5% 75 cl

Parim lisand: Tänava Talu/OÜ Marjatar – Pohlasinep

Parim juust: Andre Juustufarm OÜ – Andre Excellent

Parim liha/valgu toode: Põldotsa Talu – Vinnutatud eestimaine veiseliha

Parim kalatoode: Põldotsa Talu – Vinnutatud marinaadis räimefilee

Parima talutoidu konkurss sai alguse 2016. aastal. Kõige parema talutoidu väljaselgitamiseks hindab professionaalne žürii nii talutoodete maitseid kui ka kvaliteeti. Konkursi võitjad saavad oma toodetele vastava märgise, et tarbijatel oleks neid tooteid lihtsam leida ja märgata.

Konkurss Parim talutoit toimub „Lühikeste tarneahelate või kohalike turgude kaudu põllumajandustoodete ja toidu turustamisvõimaluste arendamise toetus“ raames ning seda toetab Euroopa Liit. Parima talutoidu konkursi korraldaja on Eestimaa Talupidajate Keskliit.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap