SAAREMAAL AVATI KENOTAAF HARALD ALGPEUSILE

Harald Friedrich Algpeusile pühendatud mälestustahvli kavand

Päevatoimetaja

Facebooki EELK Valjala Martini koguduse seinal näeb teadet, et 15. juulil avati Saaremaal Valjala kalmistul juba teine kenotaaf seal kandis sirgunud metsavend Harald Friedrich Algpeusile (15.07.1923-19.05.2006).

Üks tuntumaid Saaremaa metsavendi Harald Friedrich Algpeus suri 83-aasta vanusena ja on maetud Lätti, Ruhja (Rūjiena) kalmistule. Sellega erineb tema elusaatus teistest temaealistest võitluskaaslastest, sest tavaliselt lasi okupatsioonivõim metsavennad lihtsalt maha ja mattis nad teadmata haudadesse. Harald Algpeusile aga sai osaks 25 + 5 aastat vanglakaristus, sest tema vahistamise hetkel ei olnud ajutiselt N Liidus surmanuhtlust. Harald Algpeus vabanes vangistusest 1963. aastal, kuid oma kodusaarele teda siiski elama ei lubatud. Nii rajas ta omale kodu Lätis. Siiani on Harald Algpeus meie riigivõimu poolt rehabiliteerimata. Enne surma soovis eakas vabadusvõitleja saada kodukalmistule maetud, aga selleks ei antud mingit võimalust. Nüüd on siiski vähemalt üks tänu ja autähis sellest mehest tunnistamas tema kodukalmistul. Igavene mälestus!

Kaitseliidu Saaremaa maleva kaplan Hannes Nelis õnnistas metsavend Harald Algpeuse mälestuseks paigaldatud kenotaafi. Auvalves seisid Saaremaa noorkotkad ja kodutütred. Metsavenna auks tulistati kolmel korral õhku. Kivi ette asetasid pärjad ja süütasid küünlad Saaremaa Vabadusvõitlejate Ühingu, Memento, Kaitseliidu Saaremaa maleva ja Naiskodukaitse esindajad.

„Metsavendluse uurija Mati Vendel võttis Algpeuse eluloo lühidalt kokku: Leegionis teeninud ja peale sõda ennast metsas varjanud Algpeus osales 3. märtsil 1946 aastal Eikla soos peetud punkrilahingus,” vahendab ajaleht Saarte Hääl.

Samal teemal:

KENOTAAF SAAREMAA METSAVENNALE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap