EESTI MUINSUSKAITSE SELTS ALUSTAS KORJANDUST JÜRI VILMSI MATUSE AUTENTSUSE SELGITAMISEKS

Raamat „Jüri Vilmsi surm”, autor Seppo Zetterberg; ilmumisaasta 2004

Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatus

Jüri Vilms, Arnold Jürgens, Johannes Peistik ja Aleksei Rünk olid 105 aastat tagasi sündinud Eesti Vabariigi esimesed märtrid. Saadetuna 1918. aasta märtsi lõpul välismaale verivärskele Eesti riigile tuntust koguma, jäid nad üle Soome lahe minnes Suursaare kandis kaduma. Ametliku teabe järgi hukati mehed 13. aprillil Helsingis sakslaste poolt, kaevati 1920. aasta detsembris välja, toodi Eestisse ning maeti auavaldustega kodukohtadesse.

1997. aastal avaldas Soome ajaloolane Seppo Zetterbergi raamatu „Jüri Vilmsin Kuolema“, („Jüri Vilmsi surm“), milles ta seadis selle versiooni kahtluse alla – väljakaevatud ei saanud olla Jüri Vilmsi ja tema kaaslaste surnukehad. Avalikkuse ette ilmus veel teine riigimeeste hukkamisvariant kusagil Hämenlinnast põhja pool Hauhos. Seda versiooni avaldab ka Vikipeedia.

Praegu on avanenud võimalus Jüri Vilmsi matuse ehtsuse kohta selgust saada ja selleks kavatseb Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös Eesti Sõjamuuseumiga Jüri Vilmsi haua avada ning võrrelda tema ja Jüri Vilmsi venna järeltulija DNAsid ning teha säilmete ekspertiis. Uuringute läbiviimiseks vajab Eesti Muinsuskaitse Selts rahalist toetust.

Pilistvere kalmistule maetud säilmete väljakaevamine, laboriuuringud Eestis ja Austrias, kahemeetrise hauamonumendi eemaldamine ning hilisem tagasipanek ja hauaplatsi korrastamine lähevad maksma 20 000 eurot, millest osa rahastab Eesti Sõjamuuseum. Oleme pöördunud ka erinevate riigiasutuste poole, ent suure osa vajaminevast rahast peame ise leidma. Loodame seetõttu Eesti rahva heale tahtele kaasa aidata Eesti riigimehe – Eesti Ajutise Valitsuse abiesimehe ja kohtuministri Jüri Vilmsi saatuse selgitamisel.

Eestimaa Päästekomitee kolme liikme elukäigud kujunesid erinevateks. Konstantin Konik on maetud Tallinna Metsakalmistule, Eesti Muinsuskaitse Seltsi algatusel ja kaasabil on Venemaa nimetust hauast sinna jõudnud ka Konstantin Pätsi säilmed. Jüri Vilmsi saatus vajab senini selgitamist, tänapäev on selleks andnud meile varasemast usaldusväärsemad võimalused. Meie riigi sünni juures olnud suure kolmiku elu ja teod on seda väärt, et neid kindlalt teada ja austusega mälestada! Oleme tänulikud iga annetuse eest!

Palume annetus kanda Eesti Muinsuskaitse Seltsi pangaarvele, märksõnaks „Jüri Vilms“.

SEB EE481010022002686005

Swedbank EE922200221043388241

Share via
Copy link
Powered by Social Snap