SÄRIN AVALIKUSTAS TÄNAVUSE KAVA

Haldi Välimäe. Foto: Kaisa Nele Hendla

Päevatoimetaja

Üheksas kultuurifestival SÄRIN toimub 13.–14. septembril Rapla kultuuriklubis BAAS ja pakub elamusi nii filmi, kunsti, teatri, kirjanduse kui ka muusika huvilistele.

Esimest korda festivali ajaloos laieneb filmiprogramm Rapla kinno. Samuti toimub aktsioon „Noorte sahtlisisud särisema!“, kus kutsutakse koolinoori üles saatma enda (sahtlisse) kirjutatud luulet ja lühivorme. Festivali ajal esitavad noorte tekste näitlejad Ursel Tilk ja Doris Tislar.

„Sel aastal kaasame festivali külastajaid oma tegemistesse veelgi rohkem. Nimelt toimuvad mitmed põnevad ja praktilised töötoad, näiteks kirjanik-illustraator Kertu Sillaste kila-kola-kunsti töötuba ja kunstnik Regina-Mareta Soonseina linoolitöötuba. Iga programmi osake annab rohkelt võimalusi oma ala tegijatega kohtumiseks, lähemalt tutvumiseks ja külastajatele kaasa rääkimiseks. Tule koge, ela kaasa ja ütle sõna sekka!” kutsub festivali SÄRIN korraldaja Maili Metssalu.

Kirjandusprogramm pakub põnevaid vestlusi. Muusikast ning sõnadest räägivad muusikud Kaisa Ling ja Haldi Välimäe. Sveta Grigorjeva räägib ettekande ja vestluse raames oma teekonnast kirjanduse juurde ja toob enda töödest ka näiteid. Vandenõuteooriatest räägib aga Tartu Ülikooli poliitika- ja sotsiosemiootika professor Andreas Ventsel. Indrek Koffi auhinnatud ja kiidetud raamatu „Issi!“ loevad ette aga näitlejad. Lastehommikul viib põnevale kila-kola-kunsti rännakule illustraator ja kirjanik Kertu Sillaste.

Kunstiprogramm toetub kolmele kunstnikule – Margit Terasmees, Regina-Mareta Soonsein ja Toomas Kuusing, kelle ühisnimetajaks on abstraktsioon. Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuse ruumidesse luuakse näitus Terasmehe ja Sooseina loomingust, kultuuriklubi BAAS kohvikut hakkavad elavdama Toomas Kuusingu teosed.

Teatriprogrammist ei puudu Rapla Väikelinnateater, kes toob ka sel aastal vaatajateni värske lavastuse, pakkudes ainulaadset sisevaadet kohalikku ellu Väikelinnateatrile omase filosoofilise huumoriga. Püstijalakoomik Ann Vaida tuuritas eelmisel aastal ainsa naissoost koomikuna „Comedy Estonia“ ridades ja sel kevadel naerutas inimesi ka soolotunniga „Mitmes suunas“. Sügisel jõuab ta festivali SÄRIN lavalaudadele. Paide Teatri lavastus “Konsiilium” on eksperiment, mille käigus lavastaja, dramaturg, helitehnik ja näitlejad loovad koostöös tehisaruga igal õhtul uue teksti, muusika ja lavastuse, kasutades publikult saadud sisendeid.

Muusikaprogramm pakub elamusi erinevatele maitsetele. Kodumaa üks tuntumaid ja armastatumaid, võiks öelda lausa kultusansambel Vennaskond tähistab tänavu 40. tegutsemisaasta täitumist ning tuleb ka Raplasse. Uue muusika vaibi toob trio Koikson_Tärn_Mölder, kelle muusika on inspireeritud erinevatest meloodiatest – töötluste aluseks on peale rahvalaulude ka 20. sajandi eesti heliloojate looming, samuti kaasaegne eesti popmuusika.

Souli-disco-estraadigruuvi toob festivalile Haldi & ans Flamingo, kellel ilmub ka esimene EP. Peo paneb püsti R2 aastahitiga pärjatud Clicherik ja Mäx. Funk Embassy DJ-duo Undercover Lovers mängib bassist nõretavat modernset funki ja särtsakat eksootikat. Meeleolu toob ka Rapla kohalike noorte bänd Monument.

Filmiprogramm toob iga linastusega festivalipubliku ette ka tegijad. Audiovisuaalsele rännakule viib Soome režissööri Juhani Haukka poeetiline esseefilm „Mälestus elust“. Martti Helde film “Vara küps” pakub lahendusi, et debati ummikseisust välja liikuda, ning suunab tähelepanu teravikele, mis metsasõja infomüras on mattunud juhitud kommunikatsiooni sõnumite alla.

Rasmus Merivoo räägib lähemalt “Tulnukas 2” valmimisest ning muidugi vaatame seda ka festivalil. Eesti filmi- ja teleauhindadel üheksa auhinda haaranud ning kolm Eesti Kultuurkapitali aastapreemiat noppinud mängufilm „Nähtamatu võitlus” tuleb taas Raplasse. Kes pole veel näinud, see peab näha saama, kuidas Rapla oma poiss Ursel Tilk peaosatäitjana nähtamatut võitlust peab.

Samal teemal:

ÜHEKSANDAT KORDA TOIMUV KULTUURIFESTIVAL SÄRIN TEATAS ESIMESED ESINEJAD

Share via
Copy link
Powered by Social Snap