OHTLIK TREND⟩ VÄIKELASTE MÜRGISTUSED SAGENEVAD, KUIGI ON VÄLDITAVAD

Lapsele ohtlikud tabletid ja vedelikud tuleb hoida neil kättesaamatus kohas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662 laekunud kõnede hulgas on kasvanud juhtumite hulk, kus väikelapsed joovad laokile jäetud kemikaale või söövad vanavanemate öökapile unustatud ravimeid. Kõik möödunud aastal lastega juhtunud 1528 mürgistust saanuks tegelikult ära hoida, kui oleks järgitud lihtsaid ohutusreegleid

Mürgistusteabekeskuse juhi Mare Oderi sõnul kasvab väikelaste mürgistusjuhtumite arv just suveperioodil, sest siis saadetakse lapsed vanavanemate juurde või suvelaagrisse. „Samuti korraldatakse suvel ohtralt aiapidusid, kus varitseb kümneid erinevaid ohte, alates korgita jäetud süütevedelikust, lõpetades maha kukkunud nikotiinipadjakesega, mis võib väikelapsele tõsise tervisehäire tekitada ja vajab arstide kiiret sekkumist,“ selgitab Oder.

Teabekeskuse möödunud aasta ülevaatest selgub, et alla 1aastaste laste mürgistuste kohta tuli keskusele 248 pöördumist ning 1-4aastaste mürgistuskahtlusi esines 1281. Aasta varem oli selliseid kõnesid vastavalt 231 ja 1195. Kui suur osa nendest kõnedest piirdus konsultatsiooniga, soovitades last jälgida, tema suud loputada ja talle rohkelt vett juua anda, siis leidus ka juhtumeid, kus võeti ette kiire sõit haiglasse.

„Haiglasse sattus näiteks väikelaps, kel oli tekkinud mürgistus nikotiinitootest. Sellise mürgistuse võib saada kasvõi sellest, et laps leiab maast kellegi poolt välja sülitatud nikotiinipadjakese, milles on endiselt ohtlikul hulgal nikotiini. Sama oht varitseb ka suitsukonidega, mille vastu väikelaps kindlasti huvi tunneb ja selle suhu pistab,“ hoiatas Oder.


Juhised ohutuks suveks leiab mürgistusteabekeskuse veebilehelt: Suvised hoiatused | Mürgistusteabekeskus (16662.ee)

Kõige enam väikelaste mürgistusi on tingitud kemikaalidest (650 juhtumit) ja ravimitest (459 juhtumit). Kemikaalid satuvad lapse suhu erineval põhjusel ning alati pole kasu ka pudeli peal olevast turvakorgist, sest lapsed näevad, kuidas seda avatakse ning teevad sama liigutuse edukalt järele.

Samuti eksivad lapsevanemad ise, kui annavad näiteks D-vitamiini asemel äravahetamiseni sarnases pudelikeses olevat e-sigareti täitevedelikku või eeterlikku õli. Kui laps saadetakse suveks vanavanemate juurde, tuleb lapse ja vanavanemate ravimid eraldi hoida, et vältida nende segiajamist. Oder selgitab, et just hiljuti leidis aset juhtum, kus vanaema arvas lapsele andvat allergiaravimit, aga tegelikult pistis lapsele põske hoopis enda kanged ravimid, sest tabletid olid sarnased ja neid hoiti ühes pakendis.

Suviste aiapidude korraldajatele soovitab mürgistusteabekeskus lihtsaid reegleid, mis aitavad juhuslikke mürgistusi ära hoida. Kui kasutate grilli läitmiseks süütevedelikku, pange see pärast kasutamist tagasi lastele kättesaamatusse kohta. Kui kasutate toiduvalmistamisel äädikat, ärge jätke seda pudelit või klaasi laokile. Sama lugu on ka alkoholi ja nikotiinitoodetega, mis peaksid olema turvalises kohas. Ja viimaks – kui aiapeole saabuvad külalised, hoidke nende käekottidel silma peal, sest nendeski peitub palju lapsele huvitavat, aga ohtlikku.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap