AIRE KOOP: TEEKOND SUURELE LAULU- JA TANTSUPEOLE ALGAB IKKA ESIMESEST SAMMUST

Videoülevaade ja fotogalerii

Ettevalmistav seminar Nooruse Majas Pärnumaa Mudilaste Laulu-ja Tantsupeoks. Kogu õpetajaskonnaga ühisrepertuaari läbi võtmine. Video: Urmas Saard / Külauudised
Aire Koop, lavastaja ja projektijuht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter

Täna toimus Pärnu Nooruse Majas Pärnumaa Mudilaste Laulu- ja Tantsupeo “Lood ja laulud vanavanemate lapsepõlvest” õpetajatele suunatud teine seminar, kus lauldi ning tantsiti läbi peo repertuaar ja jagati vajalikku teavet.

„Teekond suurele laulu- ja tantsupeole algab ikka esimesest sammust ja sellepärast oleme meie siin Pärnumaal teinud pidevalt mudilaste laulu- ja tantsupidusid,” ütleb Aire Koop, kes on nüüdseks olnud nende pidude projektijuht kaheksa aastat ja lavastaja neljandat aastat.

Kohalike pidude tava on peaaegu sama pikk, kui üldlaulupidude oma

„Maakondlikud laulu-ja tantsupeod on oluliseks osaks UNESCO vaimse pärandi nimistusse kantud Balti riikide laulu – ja tantsupeo traditsioonis, mille läbi saavad osalejad piisavalt motiveeritud, et tegutseda jätkusuutlikult ja osaleda üldpidudel,” selgitab Koop. Kohalike pidude tava on peaaegu sama pikk, kui üldlaulupidude oma ning selle säilitamine on oluline lastele esimeste laulupeo kogemuste andmisel ning maakonna kultuurimaastiku mitmekesisuse ja omanäolisuse säilitamisel.

peo üheks eesmärgiks on ka suurte, üleriigiliste pidude „mudeldamine”

Projektijuhi sõnul on peo üheks eesmärgiks ka suurte, üleriigiliste pidude „mudeldamine”, mis sisaldab rongkäiku ja peo kontsertosa ning kogu peo kava. Tantsud ja laulud on eelnevatel üleriigilistel pidudel olnud esitatavas repertuaaris Pärnumaa Rahvakultuuri Keskseltsi ja Pärnu linna ning Pärnumaa muusikaõpetajate aineühenduste – kes on aastaid mudilaste laulu-ja tantsupeo korraldamise traditsiooni elus hoidnud – koostöönõupidamisel.

Peo peakorraldaja on Pärnumaa Rahvakultuuri Keskselts. Mullu septembris otsustati korraldada tänavune Pärnumaa koolieelikute ja algklasside laulu-ja tantsupidu 25. mail Pärnu Vallikäärus. Vastavalt teema valikule, saab pidu pealkirja: „Lood ja laulud vanavanemate lapsepõlvest”.

Käesoleva nädala seisuga on registreerunud 62 mudilaste kollektiivi, milles kokku üle 1300 osaleja. Esindatud on kõik Pärnumaa omavalitsused oma mudilaste kollektiividega.

Pidu rahastavad Pärnu Linnavalitsus, Pärnumaa Omavalitsuste Liit, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital; samuti lisandus käesoleval korral maakondlike laulu- ja tantsupidude toetusmeede, mis avanes esmakordselt eelmise aasta novembris.

Lavastaja ja projektijuht – Aire Koop

Üldjuht, Pärnu linna lasteaedade koorid – Hilja Vainula

Pärnumaa koolide ja lasteaedade ja huvikoolide koorid – Kalli Rõõmusaare

Pärnu linna koolide koorid – Evelin Mei

Kunstnik – Üllar Kallau

Tantsujuhid – Aili Elend, Maie Kalbus

Saatemuusika juht – Evi Vaher

Kontsertmeister – Tiia Tamm

Saatemuusikud: Audru bänd ja Rahvamuusikakollektiiv “Kupparimuorid”

Lavastusgrupp: Häädemeeste Huviteatri ja Seljametsa Külateatri näitlejad

Samal teemal:

Pärnus peeti koolieelsete laste laulupidu

Share via
Copy link
Powered by Social Snap