VIKIPEEDIA SÕBER 2022 ON TOOMAS KUKK

Vikipeedia sõbra aumärgi pälvinud Eesti Looduse peatoimetaja Toomas Kukk.
Foto: Ivo Kruusamägi / Wikimedia Eesti

Vikipeedia eksisteerib ühiskonna ühise projektina tänu paljude vabatahtlike ulatuslikule pingutusele. Igapäevaste panustajate kõrval on hulk inimesi ja asutusi oma tegevusega oluliselt toetamas veebientsüklopeedia arengut. Alates 2017. aastast on Wikimedia Eesti välja andnud Vikipeedia sõbra aunimetust. 2022. aasta Vikipeedia sõbra aumärgi pälvis Eesti Looduse peatoimetaja Toomas Kukk.

Botaanikuharidusega Toomas Kukk on üks Eesti paremaid taimetundjaid ja tema sulest on ilmunud arvukalt teoseid nagu näiteks “Eesti taimede kukeaabits”. Ei ole talle päris võõras ka Vikipeedia muutmine, kus ta on kirjutanud või kohendanud mitmeid artikleid taimedest ja isikutest. Vikipeedia sõbraks nimetamisega soovitakse aga esile tõsta tema tuge veebientsüklopeedia tutvustamisel laiemale lugejaskonnale.

Wikimedia Eesti juhatuse esimees Ivo Kruusamägi toob välja, et koostöö algus Toomas Kukega ulatub otsapidi lausa 2010. aastasse, kui Eesti Looduse toel käivitati pildikogumiskampaania HELP, mis oli esimene fotode kogumisele suunatud ettevõtmine terves ülemaailmses Wikimedia liikumises. Hiljem on ühiselt tegutsetud aga näiteks seoses Eesti Looduse fotovõistlusega.

Toomas Kukk oli auhinda vastu võttes väga üllatunud ja tänulik ning võrdles auhinda kaalukuselt “Eesti eluteaduse hoidjaga“. “Vikipeedia täiendamine ja vajadusel parandamine peaks olema iga Vikipeedia kasutaja aukohus. Ma ei taha kuulda väiteid, et Vikipeedia on puudulik või vigane – vead saavad kõik kasutajad ise ära parandada ja lisada ka olulisena tunduvaid märksõnu. Ainult üheskoos tegutsedes saab veebientsüklopeedia muutuda veelgi täiuslikumaks ja usaldusväärsemaks.”

Varasemalt on Vikipeedia sõbraks nimetatud Mart Noorma (2017), Ulvar Käärt (2018), Tartu Hansa Rotary Klubi (2019), Edina Csüllög (2020) ja Tartu Kunstimuuseum (2021).

KU päevatoimetaja