SEIKLEJATE VENNASKOND TOOB VÄLISEESTLASEID EESTISSE TAGASI

Vana Vastseliina piiskopilinnuse varemed. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna algab juba kuuendat aastat toimuv 12 päeva kestev noortevahetus “Tagasi juurte juurde!”, mis toob Setomaal, Tartus, Ida-Virumaal ja Tallinnas aset leidvatele tegevustele kokku Eesti juurtega 18 kuni 30-aastased välismaalased ning kohalikud noored. Projekti eesmärk on tuua noored väliseestlased läbi eesti kultuuri ja keele tutvustamise lähemale nende päritolule.

Eesti juurtega osalejad, kes on vähemalt 10 aastat välismaal elanud, saabuvad pärimusriiki nii lähematest piirkondadest nagu Rootsi, Norra, Saksamaa, Iirimaa, Itaalia ja Austria kui ka kaugematest maadest nagu Kanada, Guatemala, Kolumbia, USA ja Austraalia.

Programmi käigus toimuvad mitmekesised tegevused Eesti erinevates piirkondades. Esimesed neli päeva veedetakse Setomaal, järgnevad kolm päeva tutvutakse Tartuga, järgmised neli päeva ollakse Ida-Virumaal ja viimased kolm päeva mööduvad Tallinnas.

Setomaal õpitakse koos töötoa raames eesti rahvatantsu, matkatakse Piusa jõe ürgorus, külastatakse Vana Vastseliina piiskopilinnust ning proovitakse ehtsat seto toitu. Seejärel viib tee Taevaskotta, kus julgemad läbivad kanuudega veematkaraja. Veel samal päeval jõutakse kohale Tartusse, kus külastatakse järgnevate päevade puhul mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi ning süüakse koos kohalikega õhtust. Järgmisena reisitakse Ida-Virumaale, täpsemalt Kuru külla. Külastatakse kaevandusmuuseumit, Ontika pankrannikut, Valaste juga ja Sillamäed. Viimased päevad veedetakse Tallinnas, käiakse Riigikogus, Stenbocki majas ning valmistatakse 20. septembril Vabamu muuseumis toimuvat diskussiooniõhtut ette. Projekti raames saavad noored ka üldisemalt teavet töötamis- ja õppimisvõimaluste kohta Eestis, külastades ettevõtteid nagu WISE ja Tallinna ülikooli ning EKAt. Kogu noortevahetuse käigus on osalejatel võimalik mitteformaalse õppe kaudu õppida ja lihvida oma eesti keele oskust.

Projekti peakorraldaja Heleri Alles tõdeb, et projektil on suur mõju osalenud väliseesti noortele, kellest nii mõnigi on leidnud oma tee tagasi Eestisse, kas õppima või tööle, ning noorte side oma isamaaga on suurenenud. Peale 2021. aasta projekti on Eesti kolinud elama Lucas Argentiinast, kes töötab nüüd Tallinnas Wise’is; Ameerika Ühendriikidest on Eestisse elama asunud Feliks, kelle isa on aastatel 2006 kuni 2015 olnud Chicago Eesti Maja president. Lisaväärtusena on projekt kasvatanud ka kohalike noorte huvi ja sidet Eestiga ning nii mõnigi neist on tunnistanud, et hindab oma kodumaad tänu sellele kogemusele enam.

Noortevahetust korraldab noorteorganisatsioon Seiklejate Vennaskond, koordineerib Eesti Noorsootöö Keskus ja rahastab Haridus- ja Teadusministeerium rahvuskaaslaste programmi kaudu. Eelmainitud programmiga toetatakse välismaal elavaid eestlasi, pakkudes neile tuge eesti keele oskuse säilitamisel, eesti rahvuskultuuri ja identiteedi hoidmisel ning võimalikul tagasipöördumisel Eestisse.

KU päevatoimetaja