SADA AASTAT PÄRNU-JAAGUPI VABADUSSAMBA ESMAAVAMISEST

Pärnu-Jaagupi Vabadussammas Jakobi langenud kangelastele. Foto: Jaan Hatto

Laupäeval, 24. septembril möödub sajand Pärnu-Jaagupi Vabadussamba esmaavamisest. Pärnu-Jaagupi Muinsuskaitse Seltsi teatel tahetakse seda meenutada kell 12 Jaagupi kalmistul algava mälestusüritusega.

Sajand tagasi oli tegemist Eestis järjekorras kuuenda, Pärnumaal aga kolmanda vabadussõjas langenutele püstitatud mälestussambaga. Sündmusel osalesid Eesti kaitseväe 3. diviisi õpperoodu sõdurid. Kohale tuldi Pärnust jalgsirännakuga. Hiljem on seda retke meenutanud Pärnu-Jaagupi Masinmaaparandusjaama kauaaegne direktor Karl Koppel.

Toimus kahest osast koosnenud talitus, esiotsa kirikus, siis surnuaias. Jumalateenistusel tegi kaasa Vändra kirikuõpetaja Jaan Nuudi ja Jaagupi pastor Otto Woldemar Ludwib Schultz. Kõrgetest sõjaväelastest oli kohal 3. diviisi esindajana kindral Aleksander Tõnisson. Sündmust jäi meenutama üritust tutvustanud päevakohane trükis I maailmasõjas ja Eesti Vabadussõjas langenud sajakonna jaaguplase nimega.

Eestimaa Kommunistliku Partei juhtimisel alustati 1945. aastal aga Eesti Vabadussammaste purustamist. See läks üle kivide ja kändude ning võttis mitukümmend aastat aega, kusjuures kõigist sammastest jagu ei saadudki. Küll aga ühel 1945. aasta augustiööl Jaagupis.

Pärnu-Jaagupi Muinsuskaitse Selts korraldas Vabadussamba taastamise ja see avati pidulikult 18. juunil 1989.

Selle aasta 24. septembri mälestusüritusele oodatakse jaaguplasi ja Jaagupi sõpru üle Eesti. Pärnu-Jaagupi Muinsuskaitse Seltsi koostööpartneriteks on alati olnud kohalik kool, kultuurimaja, kirik, kaitseliit ja vald.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Kolm kümnendit Pärnu-Jaagupi Vabadussamba taastamisest

Pärnu-Jaagupi mälestussamba taasavamise aastapäeva tähistamine

Pärnu-Jaagupi Vabadussamba lugu