ESIVANEMATE PÄRAND SEITSME PÕLVE MÜSTEERIUMIS

Toimetuse repliik ehk

Jana Paulmani reedene arvamusveerg

Fotokollaaži autorid Jana Paulman ja Karl Gabriel Paulman

Homme ilmuvas arvamusloos ei tee Külauudiste veerukirjutaja Jana Paulman esmaavastust, et veri on paksem kui vesi. Meie eelkäijad on selle vanasõna võtnud endastmõistetavaks teadmiseks ammustilma enne meid, aga ikkagi on hea üldtuntud tõdemusi jälle ülekorrata.

Raidose sõnul oled sina ise oma suguvõsa lugu

Jana ütleb, et sai reedese arvamusartikli kirjutamiseks hoogu kahe raamatu lugemisel. Need on „Esivanemate pärand”, autor Viktoria Raidos ja „Seitsme põlve müsteerium”, autor Ants Rootslane. Mõlemad – nii Raidos, kui ka Rootslane räägivad oma teoses nagu ühest suust, milline roll on igal põlvkonnal järeltulijatele, selgitab Jana. Viidates loetu põhjal kõigile seitsmele põlvkonnale eraldi nimetab ta iga põlvkonna ülesannet ja lisab juurde isikliku kogemuse. Näiteks: „Teine põlvkond (minu tütar) vastutavad mu lapselapse kasvamise eest, kuidas ta edaspidi oma eluga toime tuleb ja hakkama saab, kuidas ta ühiskonnas ja materjaalses maailmas toimib. Samuti ka suhtumise ja emotsionaalse heaolu eest. Minu tütar on valinud selleks meetodiks Montessori kasvatusmeetodi, mis kindlasti annab palju mu lapselapse loovusele.”

Raidose sõnul oled sina ise oma suguvõsa lugu. Artiklile valitud pealkiri „Veri on paksem kui vesi – tunne oma juuri” ütleb juba ise väga palju ära, aga selle läbilugemine toob lugeja kahtlematult sadade aastate pikkusele kogemusele uues valguses lähemale.

KÜLAUUDISED