LÄÄNE-HARJU KOGUKONNAD KOONDUVAD NUTIKAKS TOIDUJAGAMISEKS

Vasalemma toidukapi avamine. Foto: Kerli Lambing

Täna paigaldati Vasalemma päikesepaneelidega varustatud toidujagamise kapp, mis on kolmas omataoline Lääne-Harju vallas. Tegu on hübriidkapiga, mis võimaldab jahekapil saada jahutuseks vajalik energia ka päikesepaneelidest.

Toidujagamise kappide idee algataja ning teostaja on kogukondlik algatus Roheline Vald, mis töötab välja ning viib ellu keskkonnasäästlikke algatusi Lääne-Harju vallas.

Taastuvenergial toimivad hübriidkapid on juba paigaldatud Laulasmaale ning Paldiskisse. Kapi prototüüp, mis valideeris ideed kogukonnas, on toidujagamise keskusena kasutusel Leholas.

“Toidu raiskamise vältimine on täna aktuaalseim teema kui kunagi varem. Seda nii keskkonna säästu kui ka toiduainete järjepideva kallinemise kontekstis,” märgib rohelise valla idee algataja Kairi Niinepuu-Mark. “Toidujagamise kapp on kõige kiirem ja soodsam viis, kuidas ülejäävat toitu jagada koheselt sealsamas kogukonnas ilma täiendavate logistiliste kulutusteta.” Järjekordse kapi asukohaks valiti Vasalemma just seetõttu, et kohalikult koolilt tuli initsiatiiv aegajalt ülejäävat toitu kogukonnale jagada. “Haridusasutuse huvi ülejäävat toitu ringlema panna viib keskkonnasäästliku mõtteviisi ka lasteni ja nende peredeni kogukonda kaasaval moel,” rääkis Niinepuu-Mark

Rohevalla tiim arendas tehniliselt jätkusuutliku toiduringluskapi. Jahekapi tööshoidmiseks kasutatakse taastuvenergiat, mille tagavad toidukapi katusel paiknevad päikesepaneelid. Toidukapid on ehitatud ilmastikukindlalt, neid on kerge puhastada ning jahekapp tagab vajaliku temperatuuri seda nõudvatele toiduainetele. Sellise lahendusega soovitakse inspireerida ka teisi kogukondi oma piirkondades toiduringlust korraldama ning toidu tootjatele ja käitlejatele kinnitada, et kogukondlik toidu jagamine saab olla hügieeninõuetele vastav ja organiseeritud protsess.

Kapi ehituse teostas Sol Navitas, kelle väljakutseteks olid toidukapi kasutajamugavus, ilmastikukindlus ning päikesepaneelidel toimimine. Kapi disainlahenduse väljatöötamisel oli projektitiimi eesmärgiks saavutada futuristlik ilme innovatsiooni rõhutamiseks ning sobivus avalikku ruumi.

Toidujagamise kappide ehitust toetasid energiaettevõtte Alexela, taastuvenergia parke haldav ning rajav Sunly City, tööstusmasinate tootja Sol Navitas ning Lääne-Harju vallavalitsus.

“Keskkonna- ja kogukonnaprojektid on meile Alexelas kahtlemata väga südamelähedased. Ka meie brändi tugevuse kasvu veab eristumine keskkonnasõbralikkuse aspektides. Selge on see, et kogukondades peitub jõud ja vaid ühiselt panustades on võimalik saavutada kestvamaid tulemusi. Kogukondade hea käekäik nii praegu kui ka tulevikus on iga inimese ja ettevõtte ühine vastutus,” sõnas AS Alexela tegevjuht Aivo Adamson ja soovis kõigile aktiivset tegutsemist toiduraiskamise vähendamise nimel.

“Toidujagamiskappe võib julgelt nimetada möödunud aasta rohevalla teoks. Meie uuenduslikud toidujagamiskapid on kogunud kuulsust kaugemalgi ning nii ongi ka teised piirkonnad huvi üles näidanud. Aitame toidujagamissüsteemi laienemisele omalt poolt igati kaasa – meie vallas reaalse toetamisega ning väljaspool nõustamise ja julgustamisega,” märkis Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat.

KU päevatoimetaja