RUMEENIA SUURSAADIKU VISIIT JÕGEVA VALDA TÕOTAB TUGEVAT SÕPRUST JA KOOSTÖÖD

Suursaadik Calin Stoica heiskab Jõgeva vallamaja ees Rumeenia lipu. Kõrval seisavad abivallavanem Angela Saksing ja abivallavanem vallavanema ülesannetes Viktor Svjatõšev. Foto: Eva-Kristi Hein

Jõgeva vallavalituse hoone ees asuval väljakul lehvivad aeg-ajalt ikka välisriikide lipud. Möödunud nädal äratas seal tähelepanu Kagu-Euroopas Musta mere läänerannikul paikneva Rumeenia riigi lipp, mille värvideks on sinine kollane ja punane. Põhjuseks oli Eestis resideeruva Rumeenia suursaadiku Călin Stoica külaskäik Jõgeva valda ja Jõgevamaale.

Jõgeva vallavalitsuse hoone ees toimunud pidulikul tseremoonial tervitasid Rumeenia suursaadikut Jõgeva abivallavanem vallavanema ülesannetes Viktor Svjatõsev ja abivallavanem Angela Saksing.

Diplomaatiasuhte näitus Kuremaale

Pärast kohtumist Jõgeva vallavalitsuses külastati edukat Jõgeva ettevõtet Softcom, mis valmistab mööblit, kuid viimastel aastatel saanud tuntuks koroonamaskide tootmisega. Edasi viis tee Kuremaa lossi, kus kõrget külalist võttis vastu SA Kuremaa turismi ja arenduskeskuse juhataja Tiina Tegelmann. Lepiti kokku, et praegu Tartu Ülikooli ajaloomuuseumi valges saalis avatud näitus, mis pühendatud Eesti Vabariigi ja Rumeenia diplomaatiliste suhete 100. aastapäevale, seatakse aasta lõpul üles Kuremaa lossis.

„Suursaadiku külaskäigu kohta ütlen sõnu vaid ülivõrdes,” märkis Kuremaa lossi emand Tiina Tegelmann. Kuremaal tegi muusikalise üllatuse suursaadikule kultuuriselts Jensel ekakate ansambel Vello Pütsepa juhendamisel.

Suursaadik Naiste Tantsupeole ja Küüslaugufestivalile

„Rumeenia suursaadik Călin Stoica on suurepärane inimene. Kuremaale toodav Rumeenia ja Eesti suhteid kajastav näitus tuleb plaanikohaselt ka Jõgevale. Tuleva aasta juulis on plaanis avada Jõgeval Rumeenia kunstinäitus. Samuti leppisime kokku, et suursaadik tuleb 2022. aastal Jõgeval toimuvale III Eesti Naiste Tantsupeole, Küüslaugufestivalile ja Suurele Paunvere väljanäitusele ja laadale,” ütles Angela Saksing.

Ehk tasuks küüslaugumüüjatel jätta meelde kuidas see tervislik ja krõbe köögivili kõlab rumeenia keeles, nimelt usturoi.

Rumeenia suursaadik külastas ka Mustvees vanausuliste kirikut. Suursaadikuga oli kaasas tema nõunik Priit-Hendrik Kaldma, kelle juured on Mustvee vallas Kasepääl.

„Rumeenia suursaatkonnaga seob meid pikaajaline ja mitmekülgne koostöö. Meie lapsed on seal kahel aastal rahvusvahelises kunsti- ja keelelaagris olnud. Alguse sai see projekt esmakordsest saatkonna külastusest. Kahjuks katkestas COVID edasise väga toreda koostöö. Ettevõtjad on külastanud valla kaudu Rumeeniat ja huvitunud koostööst,” teatas Külauudistele Jõgeva abivallavanem vallavanema ülesannetes Viktor Svjatõšev.

Jaan Lukas

Rumeenia lipp

Fakte Eesti Vabariigi ja Rumeenia diplomaatiliste suhete ajaloost

26. veebruaril 1921. aastal tunnustas Rumeenia Eesti Vabariiki de jure ja pandi alus ametlikule diplomaatilisele suhtlusele.

Ajaleht Esmaspäev kirjutas 24. novembril 1935: „Käesoleva aasta alguses otsustas Rumeenia valitsus asutada Eestisse iseseisva saatkonna, et põhjapoolsema Balti riigiga luua lähemaid suhteid. Saadikuks Eestisse nimetati endine saatkonna nõunik Varssawis hr. Dawidescu, kes täna hommikul (24.11) koos abikaasaga saabus Tallinna.“ Gheorghe Davidescu andis volikirja riigivanemale üle 2. detsembril. Rumeenia saatkond asus eramajas Raua tänav 48.

Allikas: Eesti suursaatkond Rumeenias Bukarestis.