SIIRI JA ÕNNE ÜHINE „TIIBADE SIRUTUS”

Õnne Piiri ja Siiri Metsamägi. Foto: Anete Helstein

Sotsiaalmeedia vahendusel on olnud juba mõnda aega märgata, et pärnakad Siiri Metsamägi ja Õnne Piiri kavatsevad ühiselt kaunite piltidega illustreeritud luuleraamatut ilmutada. Palusin Siirit käsilolevat tegemist pisut avada.

„Tantsutrenni veel ei pääse,“ tuli Õnnega tihti jutuks möödunud talvel, kui ta töögraafikut koostas.

Illustreeritud luuleraamatu „Tiibade sirutus“ kaasautori Õnne Piiriga on meil sarnaseid eluseiku.

Me tantsime šõutantsu – Õnne „Ruubensi tüdrukute“ trupis ja mina „Kelmikate Mannikestega“. Mõned aastad tagasi tegelesin maalimisega ja andsin välja illustreeritud lasteraamatu „Nurrikud Pärnus“, Õnne on joonistanud lihtsalt rõõmuks kogu elu. Kaubandusrajale läksime noorelt. Õnne töötas Pärnu Kaubandusvalitsuse kauplustes, laevadel ja juhtis kaubandusettevõtteid. Minu kaubandustee edenes Pärnu Tarbijate Kooperatiivis, siis ülikooli järel õpetasin pikemalt lapsi. Praegu me töötame Pärnus Realiseerimiskeskuse kaupluses, Õnne on juhataja ja mina klienditeenindaja.

Looming andis meile keerulisel ajal tasakaalu, et hoida kaubanduses igapäevaelu toimimas – piirangute ajal olime eraldatusest tulnud klientidele ka ärakuulajaks ja püüdsime luua head meeleolu.

Möödunud talvel seisime ühel päeval meie vaikseks jäänud poes raamaturiiuli ees ja kavandasime väljapanekuid, mida varem oli õhinaga sättinud praktikant Anete Pärnumaa Kutsehariduskeskusest. Äkki mul sähvatas mõte: „Õnne,teeme ise raamatu!“ Elule tuli vunk sisse, minul kogunes värsiridu, Õnne osales veebis kursustel ja võistlustel ning pilte tekkis juurde. Looming andis meile keerulisel ajal tasakaalu, et hoida kaubanduses igapäevaelu toimimas – piirangute ajal olime eraldatusest tulnud klientidele ka ärakuulajaks ja püüdsime luua head meeleolu. Õlipastellkriitidega maalides kujutab Õnne loodust ja kaugeid maid, kus ta on reisinud. Ühel nädalavahetusel laotas ta maalid oma toas laiali, nii et astumiseks ruumi ei jäänudki, ja me valisime välja 21 pilti, mis meeleolult sobitusid minu 21 luuletusega.

Pealkiri „Tiibade sirutus“ turgatas mulle pähe kohe. Pärast minu sündi tõi onunaine Sindi-Maimu mulle katsikukingiks Villem Grossi raamatu „Tiivasirutus“. Beebi jaoks ebaharilik asi, kuid väga tähendusrikas. Raamatuid olengi rohkelt lugenud, üleriigilisele näidendivõistlusele saadetud lugu Eesti-Soome töörändest jõudis laureaatide hulka ja avaldasin ka selleainelise lühiromaani „Betoonhingede aegu“ autorinime all S. M. Rattiste. Mitmete autorite teoseid olen toimetanud trükivalmiks, hetkel on käsil üks perekroonika.

„Tiibade sirutus“ sobib meie meelest kinkeraamatuks, piltidest leiab igas eas lugeja rõõmu ja luuletustest iseenda inimlikku äratundmist. Kui Hea Tegu Kirjastusest saadeti esmene kaanekavand, me Õnnega lihtsalt õhkasime õiget ära tundes. Paljud on kavandit nähes öelnud: „See tuleb nii ilus raamat!“ Loodame ja anname oma parima!

Raamatuprojektile meisterdasin ka väikese piltvideo

Projekti edenemist saab jälgida Facebooki lehel https://www.facebook.com/Tiibade-sirutus-104820635178800

Kõvakaaneline 56-lk raamat mõõdus 176×150 ilmub suve lõpul. Tiraaž trükitakse vastavalt huvilistele. Raamatut saab tellida Hooandjast https://www.hooandja.ee/projekt/tiibade-sirutus kuni augustini ja Hea Tegu kirjastusest info@fil.ee. Ootame teid ikka meie poodi, kus on müügil ka Õnne maale ja minu lühiromaan. Loodame Õnnega saada kokku trükkimisraha ja luua lõbusa sündmuse. Ootame „Tiibade sirutuse“ huvilisi suve lõpul raamatuesitlusele Pärnus, asukoha täpsustame. Vürtsitame seda pidu meie šõutantsurühmade etteastetega ja näitame ka Õnne maalide näitust. Kohtumiseni!