Laulupidude ajalugu Mustvee raamatukogus

Uue kalendri järgi toimus 1869. aasta 30. juunist 2. juulini Tartus Eesti esimene üldlaulupidu, millest tänavu möödub 150 aastat. Seda tähelepanuväärset kultuurisündmust silmas pidades on Mustvee raamatukogus avatud laulupidudele pühendatud näitus, kus näeb erinevatest aegadest pärit trükiseid ja meeneid.

Laulupidude teemaline näitus Mustvee raamatukogus Foto Anu Ots
Laulupidude teemaline näitus Mustvee raamatukogus. Foto: Anu Ots

Kõige vanemaks eksponaadiks on näitusel 1877. aastal Eesti teiseks üldlaulupeoks trükitud laulik, mille leidis Mustvee naiskoori Meeliko ja Avinurme naiskoori dirigent Maris Laht pööningult.

Laulupidude teemaline näitus Mustvee raamatukogus. Foto Anu Ots
Laulupidude teemaline näitus Mustvee raamatukogus. Foto: Anu Ots

„Teeneka Avinurme koorilaulja Uno Jaska tütar tõi näitusele isa laulupeo mütsi, millele on kinnitatud laulupeomärgid erinevatest aegadest. Neist vanim pärineb aastast 1954,” rääkis näituse üks korraldajaid, raamatukogu lasteosakonna töötaja Kristi Pukk, kes on samuti Avinurme naiskoori laulja.

Näitusel on rahvarõivas naisekujud, mis kujutavad Avinurme naisi sellisena nagu nad kunagi laulupeol käisid. „Saab uudistada puidust topsi, mida laulunaised joogi rüüpamiseks kaasa võtsid. Ikka selleks, et kustutada janu ja lauluhääle veelgi selgemaks teha,” jutustas Pukk.

„Näitus tõestab, et Mustveest ja selle ümbrusest on laulupidudel käidud nende suursündmuste algusaegadest alates. Tänud raamatukogu naistele ja kõikidele, kes oma kodustest kollektsioonidest midagi väljapanekule tõid. Näiteks tõid meeneid näitusele aktiivsed Mustvee kultuuriinimesed Mare ja Andres Kivimurd,” rääkis Mustvee kultuurikeskusese juhataja Laidi Zalekešina.

Jaan Lukas