Tänavuse Lutsu preemia pälvis Urmas Lennuk

Palamuse rahvamajas toimunud meeleolukal tseremoonial tunnustati Oskar Lutsu huumoripreemiaga kirjanikku, stsenaristi ja lavastajat Urmas Lennukit.

Preemia üleandmine Palamuse rahvamajas. Pildil Urmas Lennuk, Ilona Piirimägi ja Aare Olgo. Foto Jaan Lukas
Preemia üleandmine Palamuse rahvamajas. Pildil Urmas Lennuk, Ilona Piirimägi ja Aare Olgo. Foto: Jaan Lukas

[pullquote]Olgo andis üle laureaaditiitliga kaasas käiva pronksmeene, mis kujutab kolmveerandit õuna.[/pullquote]Pühapäevala, 7. aprillil toimunud tunnustamise sündmust viis läbi Palamusel ja kaugemalgi tuntud kultuuritegelane Ivar Vinkmann, kes vestles Lennukiga Palamuse rahvamaja laval. Mõlemad mehed istusid vanaaegsetes koolipinkides.

Lennuk rääkis, et tema looming sünnib ennekõike hommikupoolikul. Ta ütles, et Lutsuga ühendab teda suur lugemishuvi. Peagi veeres jutt Lennuki poolt Rakvere Teatris lavale toodud etendusele „Paunvere poiste igavene kevade”, mis oligi suuresti laureaadiks valimise põhjuseks. Lennuki arvates ei jää see lugu loodetavasti tema viimaseks Lutsu loomingu interpretatsiooniks. Laureaadi sõnul lähevad tal hinge samad asjad, mis Lutsulgi südame valutama panid. Lennuki kodulinnaks on Rakvere, kus ta töötab sealses teatris lavastaja ja dramaturgina.

Traditsioonilise Oskar Lutsu preemia lauraadiks löömise tseremoonia viisid läbi Jõgeva vallavanem Aare Olgo, kes kinkis Lennukile Joosep Tootsi lugudest tuntud ahjuroobi ja Palamuse Oskar Lutsu Kihelkonnamuuseumi pedagoog Aili Kalavus, kelle etteütlemisel kordas Lennuk Lutsu preemia laureaadi vannet.

Olgo andis üle laureaaditiitliga kaasas käiva pronksmeene, mis kujutab kolmveerandit õuna. Veel kingiti Lennukile tema näopildiga suveniirpostmark. Kingitus oli ka Oskar Lutsu Palamuse Kihelkonnamuuseumi direktorilt Arne Tegelmannilt. Lennuk tegi sissekande muuseumi külaliste raamatusse.

Lutsu preemia laureaat Urmas Lennuk ja Jõgeva vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi. Foto Jaan Lukas
Lutsu preemia laureaat Urmas Lennuk ja Jõgeva vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi. Foto: Jaan Lukas

Lennukile üle antud Oskar Lutsu huumoripreemia kokku saamiseks tegid annetusi kuuskümmend inimest, ettevõtet, asutust ja organisatsiooni. Summaks koguti 3510 eurot ja 40 senti. Huumoripreemia kauaaegsete toetajate tänumeene anti tänavu firmale Tartu Mill. Kui varem korraldas huumoripreemia välja andmist ja pidulikku üle andmist Palamusel tegutsev ühendus Sokuturi, siis tänavu tegi seda Jõgeva vald.

„Mõnedki Oskar Lutsu huumoripreemia laureaadid on valitud Riigikogusse, näiteks viimastest preemiasaajatest Raivo. E. Tamm ja varasematest Priit Aimla, kes oli üldse esimene laureaat. Ega teil pole end plaanis siduda poliitikaga,” küsis Lennukilt 85-aastane Palamuse kandi mees Jaan Koll, kes Kevade kolhoosi esimehena algatas koos ajakirjaga Pikker Lutsu preemia väljaandmise.
„Sellist plaani ma ei pea, sest mul on oma töö,” vastas vastne laureaat.

Jõgeva vallavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Ilona Piirimägi ja valla asutuse Palamuse Kultuur juhataja Ethel Valk kutsusid Lennuki päevajuhiks sügisel toimuvale Suurele Paunvere Laadale ja väljanäitusele.

Jaan Lukas