Sindi Skate 2018 algas vihmasajus, kuid lõppes tõeliselt tasemel BMX Trikiratta show’ga!

Noorim osaleja 8 a Brenet Juninen Sindist Foto Urmas Saard
Noorim osaleja, kaheksa-aastane Brenet Juninen Sindist. Foto: Urmas Saard

„Sindi Skate on Sindi Avatud Noortekeskuse jaoks aasta kõige suurem, tähtsam ja keerukamalt läbiviidav sündmus, kus suurt rolli mängib alati ettearvamatu ilmataat,” ütles eile hilisõhtul noortekeskuse juhataja Helle Vent.

[pullquote]Sõitjate ohutuse pärast peab park olema täiesti kuiv[/pullquote]Ometi on jumalatosin aastat ilmaga kokkuleppele saadud. Üksnes paaril korral on lõpetamine olnud vähem või rohkem vesine. Sedakorda sadas juba pühapäeva hommikul kella üheksa paiku, kui algasid esimesed ettevalmistused. Aega jäi siis võistluseni neli tundi, aga vihmasabinad ei lakanudki. Olukord nõudis kannatust nii organisaatoritelt, võistlejatelt kui pealtvaatajatelt.

Henri Holland rääkis ühe korraldajana, et vihmane ilm tekitas viivitusi ja koos korraldajatega arutati ka võistluse ärajätmist. „Sõitjate ohutuse pärast peab park olema täiesti kuiv ning lehepuhurite ja päikse abil selle lõpuks ka saavutasime, selgitas Holland.

Pargi kuivamise ja kuivatamise ajal aitas sõitjate ning pealtvaatajate aega sisustada Pärnu räppari Double V spontaanne live kontsert, kus lavaks oli Sindi pargi suurim element “flybox”. Sindi noortekeskuse kokandusring Sinklased kostitas hea ja paremaga.

Lõpuks sai ka Tori vallavanem Lauri Luur võistlejatele edu soovida. „Eestlase jonnakus, et ootame ikka veidi veel, võitis vihmasaju ja paar tundi hiljem alanud võistlus kollase sügispäikese käes kuivaks puhutud platsil pakkus rõõmu meile kõigile,” rääkis Vent eelmise päeva üleelamistest. Aga lõpuks tasus ootamine ära, sest oli, mida vaadata ja millele kaasa elada. Trikispordi võistlustel oli esindatud rula, tõukeratas ja BMX, kokku osales 57 noort Tallinnast, Tartust, Pärnust, Viljandist, Murastest, Torist, Sindist. Võistlejad olid vanuses kaheksa kuni 27 eluaastat. Rulatajaid kommenteeris Kristjan Eier. Tõukeratta ja BMX sõite kommenteeris Karel Kaldasaun, kes on Eestis nimekas ekstreemspordi kommentaator. Sindi Skate 2018 trikke hindasid kohtunikud: Sören Mäesalu, Ardo Saulep, Jorma Pähkel, Andre Aavik ja Henri Holland.

Sindi skate 2018 tulemused

Rula
1. Meelis Erm (Pärnu)
2. Valev Koitla (Pärnu)
3. Marko Padernik (Pärnu)

Tõukeratas
1. Maksim Tihhomirov (Tallinn)
2. Gemo Tasane (Pärnu)
3. Semjon Bassov (Tallinn)

BMX
1. Andres Lainevool (Tartu)
2. Kristen Põder (Tallinn)
3. Sander Saard (Tallinn)

Parim trikk: Andres Lainevool (Tartu)
Parim noor: Keneth Kukk (Pärnu)
Suurim kukkuja: Kristen Põder (Tallinn)
Parim Sintlane: Carl Mengel (Sindi)
Noorim osaleja: 8.a. Brenet Juninen (Sindi)

Osalejatest kõige tuntumad sõitjad olid Andres Lainevool, Sander Saard, Kristen Põder, Meelis Erm & Chris Patrick Tilk.

[pullquote]Andres on osalenud paljudel maailma mastaabis võistlustel[/pullquote]Hollandi sõnul on Andres Lainevool BMX sõitjate seas kogunud tuntust mitte ainult Eestis vaid ka välismaal. „Andres on osalenud paljudel maailma mastaabis võistlustel nagu “Simple Session” ja “Fise“. Lainevoolu sõidustiili on alati hea vaadata, sest ta suudab panna võistlusformaadis kokku lahedaid unikaalseid “liine” (järjestikkuseid trikke ühe minuti jooksul) ilmselt paremini kui keegi teine Eestis,” tutvustas Holland. Lisaks ütles ta, et Lainevoolud on BMX perekond. Nimelt on tasemel BMX sõitja ka Andrese vend.

Kuid Sindi võistlusel osalejatest oli teisigi tuntuid nimesid. „Tooks Sindi võistluselt välja meie rulavõistluse võitja Pärnust – Meelis Erm. Hoopis teistsuguse sõidustiili ja omapäraste trikkidega Meelis sõidab “Converse Eesti” ja Läti “Tikari Skateshop” tiimis. Sarnaselt Lainevoolule on ka Meelis sõitnud kutsetega Simple Session võistlusel koos maailma tippudega,” rääkis Holland. Meelise ja tema sõprade tegemistel saab silma peal hoida youtube kanalis. Kusjuures alles hiljuti lasid nad oma youtube kanali kaudu välja uue Pärnu täispika rulavideo “Pernova II”.

[pullquote]Chris-Patrick Tilk on kindlasti Eesti BMX tulevik![/pullquote]„Lahe on vaadata, et üha enam tuleb Eestist välja erineva tausta ja sõidustiiliga talente – üks neist on ka Sindi Skate 2018 võistlusel osalenud noor BMX sõitja Chris-Patrick Tilk,” jätkas Holland. Mulluse Sindi Skate BMX kolmanda koha omanik Chris sõidab ka meie võistlust toetanud BMX ja Tõukerattapoe “OnWheels” tiimis. Erinevalt paljudele teistele BMX sõitjatele, kellele meeldivad suured ja kõrged lennud, eelistab Chris teha pigem tehnilisi trikke pargi “street” ehk tänava poolel. Baltikumi ühe suurima tänavaspordifestivali “Ghetto Games” BMX võistluse korraldaja Toms Silins on sotsiaalmeedias välja toonud, et “Chris-Patrick Tilk on kindlasti Eesti BMX tulevik!”

„Vahva, et juurde on tulnud palju andekaid ja töökaid noori ja väga noori võistlejaid, kes teevad juba keerulisi trikke. Järelkasv on olemas! Rõõmustas seegi, et hästi palju noori viibis ka pealtvaatajate seas. Eriti neid, kellel vabaaja sisustamisega probleeme, sellega seoses ka pahandusi,” arutles Vent. „Ehk leidsite skatepargis võimsaid trikke vaadates ala, mis just teile sobiks? Teadke, et sõitjate endi sõnul on meie skatepark küllalt heal tasemel. Ainult mõni element vajaks põhjalikku uuendamist, mitte ainult remonti,” andis Vent enda esitatud küsimusele ainet mõtlemiseks.

Toetajad: Fein-Elast Estonia, Tori vald, Pajo Trükikoda, OnWheels, Raba5, Sindi kommunaal, Sindi seltsimaja, Sindi linnaraamatukogu, Sindi gümnaasium, Paikuse Politsei- ja piirivalvekolledž, Sindi tervisekeskus.

Korraldajad: Helle Vent, Henri Holland, Sören Mäesalu, Ardo Saulep, Marion Tõldsepp, Mayken Haava, Kaur Kasemaa, Fred Hussar, Kimo Varik, Remii Metsmaa, Joosep Ailiste.

Tänud „aastate abilistele“: Vallo Vaargas, Mihhail Škljar, Taavi Burket, Maili Isand, Liidia Pihhus, Mihail Šorin, Marek Sild, Anneli Uustalu, Ene Michelis.

„Kindlasti tahaks omaltpoolt tänada kõiki sõitjaid kannatlikkuse eest, kuna vihm tekitas ajakavas päris suure nihke, ning loomulikult taaskord super show eest! Usun, et olenemata viivitustest jäid nii pealtvaatajad kui ka meie sõitjad lõppude lõpuks kogu päevaga rahule ning peale autasustamist oli tore nii mõnegi tuntud sõitja suust kuulda , et nad olid üritusega rahul ja “Näeme järgmine aasta!”,” ütles Holland.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi Skate 2009, BMX Foto Urmas Saard

 

 

 

Helle Vent: tänavune Sindi Skate peetakse esmakordselt Tori vallas