Tori autoorienteerumisele on juba tosin ekipaaži registreerunud

Rajale tuleb kuni 60 põnevat punkti, mille läbimiseks antakse aega viis tundi. Punktide leidmisel on abiks kaart, vihjed ja fotod. Igast punktist tuleb leida vastus kontrolllehel esitatud küsimusele.

Üks Tori valla autoorienteerumise kontrollpunktidest asub Sindi ujulas Foto Urmas Saard
Üks Tori valla autoorienteerumise kontrollpunktidest asub Sindi ujulas. Foto: Urmas Saard

Laupäevale, 14. juulile kavandatud esimene autoorienteerumine “Tunne oma koduvalda” tuleb senise traditsioonilise Tori kodukandipäevana tänavu maa- ja linnarahva juurde uuel viisil. Tori valla kultuurinõunik Mart Tõnismäe rääkis, et algatuse mõte läks idanema kultuurikomisjoni kogunemisel, kus Are huvikeskusel oli ideele sisu andmise juures oluline osa. Päeva läbiviimisele on kaasatud Joonas Väärtnõu juhatatav Seiklusministeerium. Seitse aastat tagasi loodud ettevõte panebki suurt rõhku autoorienteerumise arendamisele. Väärtnõu sõnul on selle aja sees korraldatud Eestis paarsada autoorienteerumist.

Autoorienteerumisel osalemiseks tuleb täita Seiklusministeeriumi kodulehel leitav registreerimise ankeet, millele märgitakse nõutavalt tiimi nimi ja liikmed, aga ka kontakttelefon ja elektronposti aadress. Soovitavalt saab lisada liiklusvahendi nimetuse ja huvitavalt kõlava loosungi. Näiteks ütleb meeskond Ploomike: „Avastame Tori valda”. Camp Volvo ütleb aga, et autorumm ei ole kumm. Kuid ZAZ 965 nelik sõnastab oma slogani naljatledes nii: „Muhk on tagurpidi lohk”.

Uue Tori valla kaart nelja ühinenud omavalitsuse piirides
Uue Tori valla kaart nelja ühinenud omavalitsuse piirides

Kontrollpunkte võib läbida endale sobivas järjekorras ja arvus. „Kontrollpunktidel on ka erinev väärtus – 3 punkti, 5 punkti ja 7 punkti. Võistkonna eesmärgiks on koguda võimalikult suur punkti skoor, jälgides seejuures liikluseeskirju. Iga liikluseeskirja või kiiruse rikkumine toob kaasa trahvipunktid (-5),” selgitas Väärtnõu. Läbimiseks ei pea tingimata kasutama autot. Leidlikud inimesed võivad liikuda samahästi teistsugustegi sõiduvahenditega. Kontrollpunktide fikseerimiseks on igal tiimil vaja alla laadida seikluse äpp, mille kohta tuleb vajalik info kodulehele,” teatas võistluse korraldaja. Äpi vahendusel saavad nii osalejate liikumised kui tulemused nähtavaks ning kogu 130 kilomeetri pikkune teekond on hiljemgi järelvaadatav.

Kõiki seiklushuvilisi oodatakse kogunemisele Pärnumaale Tori vallas asuvasse Tammiste lasteaia parklasse alates kella kümnest. Kell 11.00 antakse sealtsamast kogupere seiklusorienteerumise stardikäsk.

Tõnismäe esitas mõningaid näiteid kontrollpunktidest. Sindis Jaama tänaval on avatud Juliuse kohvik. Sindi noortevolikogu algatusrühm ootab orienteerujaid Sindi väliujulas. Kontrollpunkt asub Pulli muinaskülas. Piret Dreimann korraldab vastuvõtu Taali depoos. Are huvikeskuse seltsing Pääsusilmad lubab pannkookidega kostitada. Are mõisapargis saab disgolfi mängida. Avatud on Suigu palvela uksed. Eametsa külas pakub meelelahutust Fishing Village (kaluriküla). Huviväärne mälestis on Randivälja kirik, aga Suigu seltsimaja pidavat küpsetama maailma parimat kooki ja keetma väga maitsvat kohvi.

Võistluse finišš asub Tori koolimaja juures. Koolimaja õuel teeb Kloun Ummi 40 minutilise etteaste. Veel esinevad Marek Sadam ja Tõnu Laikre.

Urmas Saard

One thought on “Tori autoorienteerumisele on juba tosin ekipaaži registreerunud”

  1. Siin on jutt arusaadavam kui Pärnu Postimehes. Toimub ikkagi võistlus.

Kommenteerimine on suletud.