Miinuskraadides õhk lubas hakata Sindis liuvälja rajama

Sindi tuletõrje seltsi vabatahtlikud päästjad Marek Aluste ja Marko Osols alustasid täna õhtul Sindi seltsimaja lähedal uut liuvälja veega katma.

Sindi tuletõrje seltsi vabatahtlikud päästjad valavad Sindi seltsimaja juures liuväljale jääd Foto Urmas Saard
Sindi tuletõrje seltsi vabatahtlikud päästjad valavad Sindi seltsimaja juures liuväljale jääd. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Sindis on väga palju aastaid seda tööd edukalt teinud Mihail Šorin, kelle kogemusi oskavad uisutajad hinnata.[/pullquote]Sindi Kommunaali juhataja Heli Ruus ütles, et puhastasid mullu sügisel asfalteeritud platsi lumest. Talvel liuväljaks sobiva platsi mõõtmed on 30 X 17 meetrit. Lumest tekitati vee äravoolamist takistav sein, aga värske ja kohev lumi veele niisama lihtsalt tõkendit ei tekita. Seepärast pihustati esmalt vett lumisele servale, et lumi jäisemaks külmuks. Vettpihustava püstoliga vooliku õlal hoidmine nõuab head füüsilist ettevalmistust. Õlale suruv raskus on võrreldav rohkem kui tsemendikoti kaaluga. Lisaks sellele oleneb lihaste pingutus ka veesurvest. Kui pump täisvõimsusel töötab, võib libeda jalgealuse korral ka kergesti pikali lennata. Aga Marek Aluste ja Marko Osols ei ole papist mehed.

Kella kuue paiku näitas termomeeter liuvälja kohal -4 kraadi. Tunniga lasti väljakule vett kaks paagitäit ehk 10 tonni. Sellest kogusest siiski ei piisa, et järgmisel päeval uiskudega peale minna. Kasta tuleb igal päeval, et kihtidega jää paksust kasvatada. Liuvälja valamine ja hooldamine nõuab häid teadmisi ja suuri kogemusi, et tulemus võimalikult kvaliteetne tuleks. Sindis on väga palju aastaid seda tööd edukalt teinud Mihail Šorin, kelle kogemusi oskavad uisutajad hinnata.

Kuni liuväli uisutamise kõlblikuks saab, kasutavad Sindi uisutajad linna tiikisid katvat jääd.

Urmas Saard

Samal teemal:

Mihail Šorin Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi liuväli valmis läinud aasta lõpul kohe esimeste külmade saabudes

Share via
Copy link
Powered by Social Snap