Sügiskuu teisel reedel tähistatakse ülemaailmset munapäeva

Päeva kutsus ellu Rahvusvaheline Munakomisjon (IEC) 1996. aastal. Eestis tähistas Tallegg munapäeva emakordselt 10 aastat tagasi. Komisjon seadis algatuse eesmärgiks munade söömise suurendamise kogu maailmas.

Foto Urmas Saard
Foto: Urmas Saard

DAVA Foods Estonia andmeil munevad Harjumaal asuvas riigi suurimas kanalas kanad iga päev umbes veerand miljonit valget muna, mis liiguvad edasi majapidamistesse üle Eesti. Keskmine ameeriklane tarvitab aastas umbes 250 muna. Maailmas ühed suurimad munasööjad on hiinlased. Hiinale kuulub pea 40% munaturust.

[pullquote]Toores muna teeb umbes üks-kaks pööret ja jääb seisma, keedetult pöörleb palju kauem.[/pullquote]Mitmesuguste teatmike põhjal võib munast veel paljugi head kõnelda. Munad kuuluvad inimese toidusedelisse juba tuhandeid aastaid. Seda tarbitakse erinevates kultuurides kõikides maailmajagudes. Miks muna on kasulik? Muna peetakse kõige toitainerikkamaks toiduks, mis on terves maailmas odavamaid toiduaineid. Munas leiduvatest mineraalainetest on enamik inimese jaoks hõlpsasti omastatavad, kuna asuvad orgaanilistes ühendites. Kanamunas on rohkelt fosforit, kaltsiumit, magneesiumi. Muna sisaldab enam kui 30 makro- ja mikroelementi: fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani.

Keskmise suurusega muna (rebu ja munavalge) sisaldab ca 12,8 valku, 7,4 g rasvu, 1,1 g süsivesikuid ja 122 kcal energiat. Munavalge ei sisalda rasvu, 10% munavalgest on valgud, 88% vesi. Munarebus on 16% valke ja 30% rasvu.

Muna sisaldab oomega-3 rasvhappeid, mida vajatakse tasakaalustatud toitumiseks. Oomega-3 rasvhapped aitavad vähendada riske südameveresoonkonna haigustele ja alandada kolesterooli, mis on tüüpilised stressi ja tasakaalust väljas toitumise ning eluviisi tunnuseks. Kasvavale organismile on oomega-3 rasvhapped eriti tarvilikud. Muna on täiuslikumaid toiduaineid, milles leidub muu hulgas kõiki vitamiine peale C vitamiini. Muna on kõrgeima proteiinisisaldusega.

Tükk aega peeti muna kolesteroolipommina põlu all. Ajapikku on arusaamad muutunud ja muna tarvitamist tuleb piirata üksnes neil, kelle kolesterool püsib normis vaid arstirohtude mõjul. Maailma Tervishoiuorganisatsioon ei soovita ülemäära rõhutada munade söömise piiramise vajadust, sest need on paljude toitainete väärtuslikuks ja odavaks allikaks meie toidulaual.

Kanamune kasutatakse väga paljudes roogades: soolastes ja magusates. Tuntumad valmistamise viisid on munapuder, praetult, omletina, keedetult kõvaks või pehmemaks (vedelamaks) jättes. Süüa tohib ka toorelt, aga soovitavalt inimestel, kes pole väga vastuvõtlikud salmonelloosile.

Hea moodus toore ja keedetud muna eristamiseks on muna laual pöörlema panemine. Toores muna teeb umbes üks-kaks pööret ja jääb seisma, keedetult pöörleb palju kauem.

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap