Märt Jaanus Tammann esines Surju hooldekodus

Sindi naisliidu korraldatud väljasõidul külastati Surju hooldekodu Videvik, kus Sindi noormees Märt Jaanus Tammann andis eakatele meeliköitva kontserdi.

Märt Jaanus Tammann mängib karmoškaga rahvalikke viise Surju hooldekodus Foto Urmas Saard
Märt Jaanus Tammann mängib karmoškaga rahvalikke viise Surju hooldekodus. Foto: Urmas Saard

„Üks väike rõõm las olla igas päevas või sõna hea, mis muudab kauniks kõik või killukene helesinist taevast…,“ ütles naisliidu esinaine Juta Velleste enne kotserti oma mõtete sissejuhatuseks.

Sindi gümnaasiumi 8. klassi õpilane Märt Jaanus Tammann mängis karmoškal 50 minutit ühte jutti rahvalikke lugusid: „Mets mühiseb“, „Kõrtsu polka“, „Kristjani reilender“, samuti kõlas rahvalik padespaan ja palju muud. 14-aastane Märt Jaanus ütles, et alustas karmoškaga mängimise õppimist päris iseseisvalt paar aastat vanema venna eeskujul. Siiski on teda juhendanud ja kasulikke näpunäiteid jaganud Olavi Kõrre. Noormehe jutust ilmnes, et nooti ta ei tunne ja kõik lood õpib selgeks kuulmise järgi. Näiteks kuulab ta selleks youtube’is leiduvaid salvestusi või jätab kontserditel kuuldu meelde. Olgu selleks ansambli Untsakad repertuaar või midagi muud.

Märt Jaanus alustas mängimist 12-aastaselt. Seega on õppimise aeg olnud väga lühike, aga sellele vaatamata on ta käinud Olavi Kõrrega juba ka Viljandi pärimusmuusika festivalil. Karmoška on tema enda ostetud. Noore pillimehe arvates on tegemist õnnestunud ostuga. Ta arvab, et karmoška on vene päritolu ja saksa keeltega. Karmoška on ehitatud arvatavalt eelmise sajandi viiekümnendatel.

Kontsert toimus vabas õhus hästi korrastatud hoone ees. Hooldekodu asub looduslikult väga kaunis asukohas Reiu jõe ja Surju paisjärve ääres. „Hooldekodu asutati 1995. aastal puidust kahekorruselise hoone esimesel korrusel, kus praegu on kõik 17 kohta hoolealustega täidetud,“ ütles külalisi vastu võtnud majandusjuhataja Marianne Kuusk. Juba oktoobris loodetakse juurde ehitatavas hoones avada veel 17 kohta. Velleste sõnul tahetakse ka siis Surju hooldekodu külastada, kui hoolealuste hulk on kahekordistunud. Täna olid esinaisega kaasas veel Ilme Kask ja Maimu Miil, kes vestlesid hoolealustega. Külakostiks toodi kringleid ja maiustusi.

Kuulajad jäid pillimehega väga rahule. Mõned naljatlesid, et täna tantsimata jäänud tantsud tuleb järgmine kord kahekordselt tasa teha.

Urmas Saard