Torist starditakse võidupüha maratonile

Kuuendat korda toimuv homne Pärnumaa Võidupüha maraton kutsub suve algust tähistama sportliku väljakutsega.

Maratoonarid mälestustule tõrvikutega Pärnus Rüütli platsil aastal 2016 Foto Urmas Saard
Maratoonarid mälestustule tõrvikutega Pärnus Rüütli platsil aastal 2016. Foto: Urmas Saard

Võidupüha maraton on üks väheseid maratone Eestis, mis pakub võimalust läbida rada ühel ja kordumatul teekonnal. Lisaks tuntakse jooksu üha rohkem tema rahvusliku ja sinimustvalge allteksti tõttu ning seostatakse muuhulgas ka tseremoniaalse toiminguga.

Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku mälestusteenistusel süüdatakse 22. juunil tuleleek, mis usaldatakse koos maratoonaritega startivate teatejooksjate hoole alla, kes kannavad selle Pärnusse. Eesti Vabariigi sünnilinnas on tuletoojatel kaitseväe soomukiga vastas Kindral Johan Laidoneri Seltsi liikmed eesotsas Trivimi Vellistega, kes viivad koos Audru noorkotkastega tule järgmisesse sihtpunkti – võidupüha paraadi toimumise linna, tänavu Rakverre. Järgmise päeva hommikul sünnib Rakvere Vabadussõja mälestussamba juures mälestustule ja muinastule ühendamisel võidutuli, mida president Kaljulaid jagab paraadil kõigisse maakondadesse saatmiseks.

Eelregistreerimise seisuga pani end kirja 155 maratoonarit ja 261 poolmaratoonarit. Osalejaid on pea kõikidest maakondadest ja ka välisriikidest, näiteks Lätist, Soomest, Tšehhist ja Inglismaalt. Teiste seas on end kirja pannud mullused maratonivõitjad Mario Mustasaar ja Klaarika Kuusk.

[pullquote]Kui sobiva grupi ja tempo leian, võib reaalne olla aeg alla 2 tunni ja 40 minuti“, ennustas Mustasaar.[/pullquote]„Tänavused treeningud on olnud lünklikud ning võtan eesmärgiks pundis püsimise. Kui sobiva grupi ja tempo leian, võib reaalne olla aeg alla 2 tunni ja 40 minuti“, ennustas Mustasaar.

Ka eelmisel aastal võidutsenud Klarika Kuusk läheb tugevat jooksu tegema. „Suuri lubadusi välja käia ei julge, kuid eelmise aasta võiduaega lähen rihtima küll. Ka on mul reaalne võimalust oma võitu kaitsta“, teadis Kuusk.

Nii maratonile kui poolmaratonile saab end kirja panna ka võistluspäeval: Tori stardipaigas kell 13.00-14.45 ja Paikuse stardikohas kell 15.00-16.30.

Ajakava

14.30 Lastejooksud (Pärnu, Rüütli plats)
15.00 Maratoni start (Tori)
16.45 Poolmaratoni start  (Paikuse, Reiu puhkekeskus)

17.30 Eeldatav esimene maratoni lõpetaja (Pärnu, Rüütli plats)
18.45 Eeldatav teatejooksjate saabumine koos mälestustulega (Pärnu, Rüütli plats)
19.15 Soomuki lähetamine mälestustulega Rakverre

Maratoni korraldab MTÜ Pärnu Kahe Silla Klubi koostöös Pärnumaa Spordiliidu ja teiste koostööpartneritega.

Samal teemal:

Trivimi Velliste, Kindral Johan Laidoneri Seltsi esimees, mälestustule tõrvikuga Pärnus Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi tervitab mälestustuld kahel korral