Millele käesoleval aastal Eestis keskendutakse?

Alanud aastasse on sarnaselt eelnevatega kavandatud juba aegsasti hulk valikuid, mida soovitakse tänavu looduses paremini märgata või millele osundatakse suuremat tähelepanu meie tegevustes.

XII noorte laulu- ja tantsupeo ootuses meenutus XXVI laulu- ja XIX tantsupeo rongkäigust Tallinnas Foto Urmas Saard
XII noorte laulu- ja tantsupeo ootuses meenutus XXVI laulu- ja XIX tantsupeo rongkäigust Tallinnas. Foto: Urmas Saard

Loodusharidusega seotud institutsioone ja lihtsalt loodushuvilisi koondav lai osalejatering valis aasta 2017 loomaks pea 10 000 aastat Eesti aladel elutsenud metskitse.

Juuli algul toimunud Eesti Ornitoloogiaühingu suvepäevadel valiti turteltuvi aasta linnuks 2017.

Eesti Maaülikoolis korraldatud mullapäeval kuulutati käesoleva aasta mullaks männimetsade
leedemuld. Sellel värvikal mullal kasvavad tootlikud männikud, hinnatud ka seene- ja marja metsadena. Muide, leedemuld on hõlpsasti kaevatavana ka kõige levinum kalmistumuld.

Eesti Orhideekaitse klubi valis 2017. aasta orhideeks terves Euroopas ohustatud liigina hariliku muguljuure (Herminium monorchis), mille õitsemine kestab harilikult juuni keskpaigast juuli keskpaigani. Tema õied levitavad magusat mee lõhna. Taime kasvukohad asuvad lubjarikka mullaga niisketel või parasniisketel ja madala taimestikuga rannaniitudel, kadastikel, madalsoodel või sooniitudel.

Tunamullu kinnitas toonane kultuuriminister Urve Tiidus kultuurivaldkonna teema-aastad kuni 2020. aastani. Mullune merekultuurile pühendatud aasta annab nüüd järje üle laste- ja noortekultuuri aastale, sest 2017. aastal toimub XII noorte laulu- ja tantsupidu. Laste- ja noortekultuuriaasta suunab tähelepanu keskmesse nii noore vaataja-kuulaja kui noore looja, kultuurielu järelkasvu. Aga juba järgmise aasta sündmustik seondub Eesti Vabariigi sajanda juubeli tähistamisega.

Käesoleva aasta Eesti auto 2017 on Opel Astra, mis pälvis samasuguse tiitli ka aastal 2011. Paarkümmend Eesti autoajakirjanikku valisid lemmiku rohkem kui 30 uudismudeli hulgast.

Eesti on osaline ka mitmetes rahvusvahelistes suursündmustes. Ees seisab 62. Eurovisiooni lauluvõistlus Ukrainas, sest Sussana Džamaladinova (lavanimega Džamala) võitis looga „1944“ Stockholmis eelmise Eurovisiooni.

Augustis peetakse XVI kergejõustiku maailmameistrivõistlused Londonis. Juba veebruari lõpus ja märtsi alguses toimuvad Lahtis 2017. aasta Põhja suusaalade maailmameistrivõistlused.

Aga juulis korraldatakse esimesed Eestis toimuvad põhiklassi maailmameistrivõistlused orienteerumisjooksus. Võistluskeskus asub Tartus ja võistluspaigad Tartus, Elva-Vitipalus, Viljandis, Rõuges. Võisteldakse orienteerumisjooksu sprindis, sprinditeates, lühirajal, tavarajal ja teatejooksus.

Käesoleval aastal leiab Eesti jaoks aset ka märgilise tähendusega poliitilisi ettevõtmisi.

Eesti eesistumise ajal väljaspool pealinna toimuvast 9 sündmusest leiab enamik aset Eesti Rahva Muuseumis Foto Urmas Saard
Eesti eesistumise ajal väljaspool pealinna toimuvast 9 sündmusest leiab enamik aset Eesti Rahva Muuseumis. Foto: Urmas Saard

Eesti eesistumine Euroopa Liidu Nõukogus algab teise poolaasta saabumisega ja kestab kuni aasta viimase päevani. Korraldajate teatel toimub seoses eesistumisega Eestis 223 sündmust, millest 11 ministrite tasandil. Peamine toimumispaik on Tallinna kultuurikatel, väljaspool pealinna toimuvast 9 sündmusest enamik leiab aset Eesti Rahva Muuseumis.

Vähe tähtsad pole ka 15. oktoobril toimuvad kohalike omavalitsuste valimised, milles osaleb suur hulk läinud aasta seisuga liitunud omavalitsusüksuseid.

Kristlik kirik jõudis Eestisse esimesel aastatuhandel, aga tänavu tähistakse suuri aastapäevi, mis on mõjutanud sügavalt Eesti rahva ja kiriku elu: 500 aasta möödumist luterlikust usupuhastusest ja 100 aasta möödumist Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku sünnist. 1917. aastal toimus Eestis esimene kirikukongress, kus oli enneolematult laiapõhjaliselt esindatud luterliku kiriku liikmeskond ja kogudused. Siinsete alade luterlik kirik otsustati reorganiseerida vabaks rahvakirikuks.

Novembris toimub üleeuroopaline palvepäev, sedakorda tullakse kokku Tallinnas, EKNK Toompea keskuses.

Urmas Saard