Investeerimiskoolitus Pärnu Koidula gümnaasiumis

Sindi noormehed Joosep Roots ja Mihkel Šorin, kes õpivad Pärnu Koidula gümnaasiumi abituuriumi matemaatika eriklassis, korraldasid eile õhtul esimese investeerimiskoolituse „Teekond vabaduseni“.

Joosep Roots ja Mihkel Šorin, investeerimiskoolituse käima lükanud Sindi noormehed Foto Urmas Saard
Joosep Roots ja Mihkel Šorin, investeerimiskoolituse käima lükanud Sindi noormehed. Foto: Urmas Saard

Kuna koolides on väga vähe finantsõpet ja raha olemusest teatakse minimaalselt, otsustatigi luua investeerimiskoolitus, rääkisid õppepäevade korraldamise ellu kutsujad vahetult enne algust. Mihkel Šorin meenutas Eesti suurimal investeerimiskoolitusel Wealth Forum osalemist. Kohal olid raamatu “Rikas isa, vaene isa” autor Robert Kiyosaki ja teised tuntud koolitajad. „Kohe tekkiski tahtmine Pärnus samuti midagi sarnast korraldada. Küll aga väiksemale hulgale inimestele.“ Šorin on ka ise lugenud 15 aastat tagasi eesti keeles esmakordselt ilmunud ja hiljem kordustrükina avaldatud raamatut, mis purustab müüdi nagu oleks vaja rikkaks saamiseks teenida üksnes kõrget palka. Kiyosaki õpetab lastele rahaga ümber käimist sellisel kombel, et kindlustada endile tuleviku edukust.

Joosep Roots lisas täienduseks juurde, et liitus Junior Achievement Eesti õpilasfirmade mentori programmiga ja sai selle kaudu tasuta pileti Wealth Forum’ile.

Noormehed rääkisid, et kogu idee ja teostus on ilma ühegi juhendaja nõustava abita üksnes nendepoolne. „Üldiselt on kool kõikide asjadega nõus olnud ja praktilist laadi asjades kõvasti abistanud. Tänu koolile saimegi selle ürituse tasuta teha.“ Küsimuse peale, kui palju taoline suur ettevõtmine vaba aega röövib ja kas jooksmas käimiseks ikka veel aega jätkub, vastas Šorin: „Oma jagu võtab aega muidugi ja jooksmas jõuab kõigele vaatamata samuti käija (kerge muie).“

Investeerimiskoolitusele registreeris ka Mihkli isa Marko Šorin, kellel koguni rahvusvahelise ärisuhtluse kogemus. Tundsin huvi, kas sellise tasemega juhil on veel midagi õppida? Vastuseks ütles, et sedakorda ärgitas kohale tulema siiski huvi poja tegevuse vastu. Veel ütles ta, et “Rikas isa, vaene isa” pole poja ainus loetud raamat ja näeb teda iga päev nii eesti kui inglise keelset majandusteemalist kirjandust uurimas.

Eelregistreerimise lõppedes oli oma nime kirja pannud 140 kuulajat, aga registreerimine jätkus ka kohapeal. Päris täis kahesaja kohaline aula ei saanud ja mõnedki varem registreerunud jäid tulemata, aga hinnanguliselt võis osalejate arv olla kusagil 150 ümber. Valdavalt istusid toolidel gümnaasiumiealised õpilased, aga ka vanemad. Sindi gümnaasiumi lõpetanud Kardo Kase (23) jätkab pärast sõjaväeteenistust Tallinna Tehnikakõrgkoolis. Temalgi oli tõsine huvi koolitusel osaleda ja rohkelt märkmeid teha. Lisaks õpingule töötab ta Sindis üsna juhtivas rollis Kase aiandi perefirmas. Tuttavaid nägusid jäi teisigi silma. Ka neid, kes võibolla isegi mitu aastakümmet ka investeerimisküsimustega kokkupuuteid omavad.

[pullquote]Investeerimiskoolituse „Teekond vabaduseni“ eesmärk ongi suunata inimesi finantsvabaduseni[/pullquote]Esimesena rääkis üle tunni kestnud esinemisel Taavi Pertman (29), keda teatakse kui RahaFoorumi eestvedajat ja ühisrahastamisega tegelejat. Tema sõnades jäi kõlama mõte, et algus on lihtne ja sellele järgnev veelgi lihtsam. Esimese sammuna peaks asuma väärtuse loomisele. Alustada oleks mõistlik 10 või 20 euroga ja mitte panustada kohe kümme või sada korda suuremate summadega. Tema enda huvi süttis säästmise ja investeerimise vastu kümmekond aastat tagasi majandustunnis börsimängu „2day“ mängimise hoos. Mees loodab juba lähema pooletosina aasta pärast finantsvabadust nautida. Investeerimiskoolituse „Teekond vabaduseni“ eesmärk ongi suunata inimesi finantsvabaduseni.

Teisena rääkis veel pikemalt vaatamata hilisele õhtutunnile Peeter Pärtel (31), kes ka ise õppinud Robert Kiyosaki käe all. Kinnisvarainvesotrina omab ta 25 üürituba, aga isiklikuks elamiseks pole veel kinnisvara soetanud. Kogemusi on ta omandanud korterite väljaüürimisega alates aastast 2004. Erinevalt Pertmanist peab Pärtel kinnisvarasse investeerimist oluliselt väiksema riskiga ettevõtmiseks.

Koolituspäev lõpetati auhinna loosimisega kõigi nende vahel, kes lõpuni kohal viibisid, jagasid facebooki postitust, kommenteerisid ‘jagatud’ ja märkisid facebooki lehel  ‘meeldib’. Auhinnaks oli Koidula gümnaasiumi poolt telefoni akupank. Auhinna kättesaamiseks pidi loosis osaleja kohal olema, seepärast jõudis akupank õnneliku omanikuni alles teisel katsel.

Investeeerimiskoolituse järgmine õppepäev toimub 19. veebruaril samas kohas, kus üles astuvad Jaak Roosaare ja Ergo Mõttus. Mõlemad investorid kinnitavad, et on praeguseks piisavalt palju passiivset sissetulekut loonud, mistõttu rohkema himustamise asemel eelistavad nüüd oma teadmisi teistega jagada.

Kolmas koolitus on kavandatud 18. märtsile.

Urmas Saard