Kiiruisutaja Saskia Alusalu: Jõgevamaa parim sportlane olla on väga suur au

Saskia AlusaluPõltsamaa kultuurikeskuses toimunud Jõgevamaa kultuuri­ ja sporditegijate ning terviseedendajate tunnustamisõhtul kuulutati Jõgevamaa 2015. aasta parimaks sportlaseks kiiruisutaja Saskia Alusalu, Adaverest võrsunud Põltsamaa ühisgümnaasiumi vilistlane.

Tunnustuse kodumaakonnast tõid teile suuresti saavutused 2015 aastal. Mida nendes ise esile tõstaksite ?

Mul on väga suur au olla Jõgevamaa parim sportlane. Möödunud aasta oli muutusterohke. Lõppes neli aastat kestnud treeningperiood Saksamaal Inzellis ning alustasin treenimist Norras Hamaris. Perioodi jäi nii raskemaid hetki kui ka rohkesti saavutusi. Esmakordselt osalesin maailmameistrivõistlustel, kus ühisstardis saavutasin kümnenda koha. Püstitasin üheksa Eesti rekordit.

Autasustamisel te ise viibida ei saanud ja sündmusele olid kutsutud teie vanemad. Millal võib aga taas elada kaasa teie uisutamisele Eestis?

Kahjuks ei saanud ma tänuõhtul tõesti viibida ja paljude sõprade ja tuttavatega koos olla.Viibin Norras treeningutel ning valmistun peagi algavaks maailmakarika etapiks, mis toimub samas riigis Starvangeris. Küll aga plaanitsen osaleda Eesti meistrivõistlustel, kui nende toimumiseks piisavalt külma ja jääd on.

Jõgevamaa Parimaks treeneriks 2015 valiti teie esimene treener Väino Treiman. Missuguseid emotsioone see uudis tekitab?

Olen väga rõõmus, et parimaks treeneriks valiti minu esimene treener, Eesti kiiruisutamise taaselustaja Väino Treiman. Ilma temata poleks oma tänaste saavutusteni jõudnud mina ega paljud teised kiiruisutajad. Samuti olen tänulik kõigile oma toetajatele, sponsoritele, kaasaelajatele, pöidlahoidjatele

Jaan Lukas

VAATA KA JÕGEVAMAA 2015. AASTA PARIMAID TREENEREID:

KAIDO KRIIT on jalgrattureid treeninud 1990.aastast. Ta on teinud seda Jõgevamaa rattaklubis Vooremaa Centrum/Rattabaas. Kaido on olnud abiks järgmiste ratturite arengus: Kalle Kriit, Innar Mändoja, Heiko Sepp, Tarmo Raudsepp, Priit Raudsepp, Rene Mandri, Sander Maasing, Kristian Neemela, Ivika Lainevee, Peeter Pung, jpt.

Lõppenud 2015. aastal võitsid Vooremaa Centrum/Rattabaas jalgratturid Eesti meistrivõistlustelt kokku 12 medalit (seitse medalit noorte arvestus; viis medalit täiskasvanute seas). Jõgevamaa koolinoorte meistrivõistlustel suusatamises võitsid jalgratturid kokku kuus medalit. Jõgevamaa koolinoorte meistrivõistlustel rattakrossis võideti kaheksa medalit. Estonian Open BMX krossis (kolm etappi) tulid kokkuvõttes esikolmikusse neli Vooremaa Centrum/Rattabaas jalgratturit. Tartu Linna talvistel meistrivõistlustel BMX krossis (viis etappi) tulid kokkuvõttes esikolmikusse kaks Vooremaa Centrum/Rattabaas jalgratturit. Noorte TTP velotuuril meeskondlikult III koht.

Kaido Kriidi ja Vooremaa Centrum/Rattabaas eestvedamisel toimus ka sel aastal Lauri Ausi mälestusvõistlus Luual. Selleks, et tähtsustada kodu rolli noortespordis, lisati sel aastal antud võistlusele perevõistluse formaat. Alates 1990.aastast on Kaido Jõgevamaal korraldanud iga aastaseid Laste Rattavõistluste etappe.

ARVED KÜLANURM, Põltsamaa vald

Tema õpilased on saavutanud maadluse ja sumo võistlustel häid tulemusi ja on maakonnale toonud au ja kuulsust. Eesti MV õpilastele kreeka­rooma I koht, vabamaadluses I koht ja III koht, kadettidele kolm I kohta, kaks II kohta ja III koht, juuniorid naised II koht, mehed neli III kohta ja kaks II kohta. Täiskasvanute vabamaadlus kolm II kohta ja üks I koht. Balti matšil kolm esikohta vabamaadluses. MM U18 23. koht ja EM U18 22. koht, U20 23.koht. RANNAMAADLUS ­ Täiskasvanud kolm I kohta ja üks III koht. SUMO­ MM II koht ja III koht; EM kolm I kohta seitse III kohta.

Eesti meistrivõistlustel: U10 kaks I kohta, kaks II kohta, kaks III kohta. U12: kolm I kohta, kolm II kohta, neli III kohta. U14: neli I kohta, üks II koht, üks III koht. U16: kaks I kohta, üks II koht. U18: kolm I kohta, neli II kohta, üks III koht. Täiskasvanud kaks I kohta, kaks II kohta, kolm III kohta.

SK Nipi tunnistati läinus aasta parimaks vabamaadlusklubiks Eestis (ainsaks treeneriks Arved Külanurm). Erinevus teistest suurtest (spordiklubid Kuldkaru, Tulevik jne) on see, et SK Nipil on üks treener, teistel kolm treenerit. Samuti tunnistati Arved parimaks juunioride vabamaadluse treeneriks.

VÄINO TREIMAN

Kolm kiiruisutamise treeningrühma. Eesti MV kiiruisutamises 2015: 10 kulda täiskasvanutele (Marten Liiv,Mariin Sarap); viis kulda juuniorite tüdrukud (Tuuli Vaher); 10 kulda noored (Sten Miljand,Eleandra Saaremägi).

Hõbemedalid:  neli meeste (Aleks Luik), kaks juuniorite poiste (Kermo Voitka), 10 noorte hõbedat (Markus Sarap,Karolyna Prohorenko).

Tema treeningrühmast sirgunud – treener Mart Markus, kehalise kasvatuse õpetaja Sandra Alusalu, Saskia Alusalu, Marten Liiv, Mariin Sarap, Aleks Luik. Käiakse koos laagrites ja nädalalõpu treeningutel. Kermo Voitka esindab kiiruisutamises Eestit noorte taliolümpiamängudel 2016 veebruar. Tuuli Vaher ja Kermo Voitka võistlevad juunioride MK etappidel.

Treiman rajab ja hooldab igal aastal Adavere uisuvälja, luues kõikidele spordisõpradele väga head sportimisvõimalused.