Gustav Fabergé mälestus täienes Pärnus pronksist teabelehtedega

Alates möödunud nädalast täiendab Gustav Fabergé pronksist infotahvel maailmakuulsa kullassepaäri asutaja skulptuuri, mille aasta tagasi kinkis Pärnu linnale Peterburi juveeliäri Tenzo Jewellery House omanik Alexander Tenzo. Kogu kompositsiooni looja on kujur Evgeniy Burkov.

Gustav Fabergé pronksist infotahvel Foto Urmas Saard
Gustav Fabergé pronksist infotahvel. Foto: Urmas Saard

Pärnuga seotud Fabergé perekonna pärandi uurimise, tutvustamise ja mälestuse jäädvustamisega alustati 2013. aasta kevadel, kui Tiina Ojaste juhtimisel asutasid 5 kultuurilembelist pärnakat MTÜ Pärnu Fabergé Seltsi.

2014. a 14. märtsil täitus 200 aastat terves ilmas ühe tunnustatuima juveliiri Peter Carl Fabergé isa Gustav Fabergé sünnist. Fabergé’de isikutele pühendatud päevadel Pärnus osales ka Fabergé eksperdina professor Valentin Skurlov. Kunstiteadlane teadis, et Fabergé’de omandisse kuulus linnavalli ja Vana Tallinna tänava vahelises osas asunud kinnistu. Eelmise sajandi alguses ehitati kunagise hoone asemele uus Saksa seltsi maja. Seepärast avati päev varem mälestustahvel Vana Tallina tänaval asuva maja seinal.

Tulevane kuulsus alustas juba kuueaastaselt juveliiri oskuste omandamist. Ta õppis Pärnus asunud spetsiaalses juveliirimeistrite koolis. Ka oma esimese ettevõtte rajas Gustav Fabergé Pärnusse.

Edasi läks õppima Peterburi, kus asutas 1842. aastal omanimelise juveeliäri. Gustav Fabergé jäigi sinna alaliselt elama ja töötama. Peterburis kogusid suurimat tuntust Fabergé lihavõttemunad. Pärast tema surma 1893. aastal võttis valmistamise üle tema poeg Peter Carl, sündinud 1846. aastal.

Tänapäeval hinnatakse kunstioksjonitel Fabergé munasid väga väärtuslikeks. Nende eest antakse miljoneid. Aastatel 1885-1917 valmistas Peter Carl Fabergé ühes abilistega 69 lihavõttemuna. Neist poolsada tehti Venemaa keisrikojale. Lisaks Aleksander III ja Nikolai II tellisid Fabergé kunsti ka teised Euroopa kuningate kojad.

Peter Carl veetis suved Pärnus oma vanaisa juures. Noorhärra oli kaheteistkümnene, kui kuulsa juveliiri vanaisa Peter Fabergé suri. Tema on maetud Pärnus Alevi kalmistule.

Mullu 3. jaanuaril avati Pärnu kontserdimajaga külgneva Aida tänava serval Pärnu juurtega juveelifirma Fabergé asutaja Gustav Fabergé pronkskuju. Evgeniy Burkovi loodud skulptuuri kinkis Pärnule Peterburi juveelimaja Tenzo Jewellery House omanik Alexander Tenzo, kelle vanavanemad olid eestlased. Istuva Gustav Fabergé juurde kuuluvad ka toolid ja laud tindipotiga.

Nüüd tegi Tenzo Jewellery veel ühe hinnalise kingituse, mis täiendas eelnevat, aga jääb siiski eraldi seisvaks taieseks. Pärnu linnavalitsus eraldas pronksraamatu valmistamiseks  5000 eurot. Ojaste abikaasa Mihkel aitas Tarmo Killingule kuuluvalt maalt leitud sobiva suure kivi juba vana aasta sees kohale paigaldada. Graniidil lebav raamatuna näiv pronksist tahvel koosneb pööratavatest lehtedes, millel tekstid eesti, vene ja inglise keeles.

Urmas Saard