Pärnumaa Spordiliit korraldas kaheksanda Pärnumaa rattaretke, suur pildigalerii

Täna keskpäeval lähetati 472 pedaalijat Pärnu Kesklinna silla juurest kaheksandale Pärnumaa rattaretkele võimalusega valida kolme erineva pikkusega teekonna vahel.

Sindi pedaalijad on Pärnusse jõudnud Foto Urmas Saard
Sindi pedaalijad on Pärnusse jõudnud. Foto: Urmas Saard

Tänavu saabuti igal sügisel toimuvale maakonna rattaretkele Tori, Sindi, Paikuse suunalt esimest korda ühissõidul. Torist asuti Pärnu poole liikuma juba 9.30. Sindi vahele jõudes põigati linna raekoja juurde, mille ees sooritati mõned auringid. Muusikahelid tervitasid kogunevaid rattureid ja peaukse ees registreeris Sindi seltsimaja juhataja Anneli Uustalu oma linna rattureid. Paberile kanti 9 nime ja iga nime kirjapanija sai rinda Sindi linna vapiga märgi. Kõige arvukamalt oli esindatud Sindi linnavalitsus: 5 naist ja 1 mees. Kõigil kuuel oli seljas ühesugune valge T-särk, mille esist ja seljatagust kaunistas suur linna vapp. Kell 10.30 saatis linnapea Marko Šorin nii teekonda alustanud kui vahepeatuse teinud kaugemalt tulnud ratturid heade sõnadega Pärnu poole väntama.

Paikuse alevis ühineti naabervalla inimestega.

Tervislikke eluviise hindavad jalgratturid valisid vastavalt meeleolule ja jõuvarudele 9-, 20- või 42kilomeetrise asfaltlindi. Poolteist tundi enne ühisminekut toimusid lühikesed lastesõidud.

Priit Neeme lubab jalgratturid Kesklinna sillale Foto Urmas Saard
Priit Neeme lubab jalgratturid Kesklinna sillale. Foto: Urmas Saard

Aegsasti enne keskpäeva seisis Priit Neeme Kesklinna sillal ja kui oli kindlalt veendunud mootorsõidukite liikluse seiskumisest, tõstis täpselt kell 12 mütsi peast ja sellega lehvitades andis stardikoridoris ootavale Mäele loa, et viimane võib ratturid teele saata. Stardis, mida päris stardiks võistluse puudumise tõttu nimetada ei saa, olid esimeste hulka sättinud kõige nobedamalt liikuvad rattad ja nende peremehed. Teiste hulgas ka näiteks Kaido Juurik Pühast Loomaaist või siis vanad tuttavad rattaässad vennad Krimmid. Rivi lõppu paluti jääda lühima distantis läbijad, kes suunduvad Jaansoni raja ringile.

Väsitavast sõidust aitasid jõuvarusid taastada rõõmsad puhkpillimuusika helid, mille eest kandis hoolt pasunakoor Õnn Tuli Õuele.

Hawaii Expressilt sai rattaabi stardipaigas ja rajal. Kõigil aastatel on keegi osalenutest läinud rattaretkelt koju uue rattaga. Hawaii Express tõi seegi kord kolm jalgratast, mille hulgast võis loosi võitja valida endale kõige sobivama ratta. Fortuunaks valitud Teet pidi ütlema viis numbrit vahemikus kuni 100, 200, 300, 400 ja 472. Pärnumaa spordiliidu tegevjuht Kaiu Kustasson kirjutas registreerimislehele kantud järjekorra numbri kohal oleva nime lipikule ja asetas kõik 5 sedelit ühte loosi mineva ratta korvi.

Vennad Krimmid matkarajale mineku ootel Foto Urmas Saard
Vennad Krimmid matkarajale mineku ootel. Foto: Urmas Saard

Fortuunaks kehastunud noormees valis korvile selga pöörates ühe neist kokkumurtud sedelitest ja andis päeva juhtinud Vahur Mäe kätte. Jalgratta võitis Tarmo Vanamõisa, kes alustas teistega ühist pedaalimist Paikuse RMK juurest. Vanamõisa oli ainus viiest, keda loosimise juures ei olnud, aga Mäe kinnitusel võetakse temaga ühendust ja ratas leiab oma õige omaniku üles.

Poolametlikul distantsil läbisid tänavu kõige pikema maa arvatavalt Torist väljunud ratturid, edasi-tagasi sõit umbes 50 km, lisaks pikim 42kilomeetrine ring, seega isegi üle 90 km. Sindi ja Paikuse vastavalt vähem. Marko Šorinil oli Sinti koju jõudes täpselt teada, et väntas 47,67 km. Sama palju siis ka temaga sama rada liikunud Külli Šorin. Kasutades elektroonilist rakendust Endomondo Sports Tracker kulus sõiduks aega 4:09:18 ja ta põletas ära 2003 kcal.

Teet Kurs kirjutas pärast retke facebookis: Mulle meeldis Sindi meeskonnavaim. Vaatan, ees ühtemoodi särgid, jõuan lähemale – Sindi linn. Linnapeaga eesotsas. Tublid tegijad! Respect!

Urmas Saard