Wabalinn Paide muutub 19. juulil taas kreisilinnaks

wabalinn_paide_logo01Paides on tavaks korraldada suvine kogukondlik pidu, mida on juba aastaid nimetatud „kreisilinnapäevaks“. Natuke on see seotud Paide linna maakonna- ehk kreisikeskuseks nimetamisega 1783. a juulis, natuke muidu kreiside ettevõtmistega wabalinn Paides.

Sel aastal toimub kreisilinnapäev jälle nii keskväljakul kui ka Väike-Aia rohealal. Kreisilinnapäeva korraldavad Paide Wabalinna maja (http://wabalinn.weissenstein.ee) ja Paide kultuurikeskus (www.paidekultuurikeskus.ee). See on pidu, mida paidelased teevad ise ja iseendale.

Väike-Aia rohealale on koondunud laupäeval, 19. juulil kella 10-15 kogukondlikud ettevõtmised:

Kirbuturule Väike-Aia tänaval on linnakodanikud oodatud müüma oma isiklikke, aga veel väärika väljanägemisega kaupu: riideid, raamatuid, mööblit, tööriistu jms. Kirbuturul ei ole platsimaksu, ent see on tõesti mõeldud ainult neile, kes tulevad müüma oma isiklikke asju või ka n-ö hobikorras valminud käsitööd. N-ö professionaalsetele kauplejatele on keskväljaku müügiplatsid.

Vabakohvikutesse valmistatakse toit ja jook kodus ja ning müüakse kreisilinnaplatsil enda poolt üles pandud kohvikus maha. Korraldajate poolt on platsikoht ning kohvikute ja lava vahel ka toolide ala. Vabakohvikutele platsimaksu ei ole, kuid toiduvaliku osas on selge põhimõte: lubatud on ainult kodune ja tervislik toit.

Lastealal leiab kella 11-15 Türi Vabahariduse Seltsi tegemas waldorfpedagoogika töötuba (maalimine, joonistamine, voolimine), PiSi mängutoa (näomaalingud, pannkoogid), kella 12-13 kloun Fatkini, batuudid ja jäätise.

Loengualal toimub kella 13-15 Siret Saarsalu loeng tervislikust toitumisest ja kella 11-16 „Linnaruumi töötuba“, kus professionaalsete arhitektide abiga luuakse visioone Paide linnaruumi arendamisest.

Loomaaias on ponid, jänesed ja muud loomad.

Paide SRIKi töötubade alal on vanade akende ennistamise töötuba, looduskrohvide ja loodusvärvide töötuba, päikesepaneelide valmistamise töötuba ning tutvustatakse ja müüakse vanade majade ennistamiseks sobivat Majatohtri kaupa. Lisaks leiab sealt kunstiklubi ja welopargi.

Kreisilaval  öeldakse avasõnad kell 11, kell 11.30 kuni 11.50 on laval Paides kanda kinnitanud Arvamusfestivali tutvustav väike arutelu, kell 12 esineb Lauri Lugu, kell 13-14 etendab Paide huviteater Andrus Kivirähu etendust „Sibulad ja šokolaad“ ning kell 14.30 astub üles Chungin.

Kui soovid osaleda kirbuturul või vabakohvikutes, siis võta palun ühendust Wabalinna majaga (wabalinn@weissenstein.ee või tel 56658752).

Kell 11.30-14.30 toimub samuti Väike-Aia rohealal Paide kaunima koera 2014 valimine (info ja osalemissoovist teatamine telefonil 5209089 või e-postil raivo.raja@mail.ee).

Keskväljakul toimub laat.

Kiriku ees ja Tallinna tn alguses leiab käsitöökaupa, Vanalinna kohviku eest pudukaupa (raamatud, toidunõud, voodipesu, parfümeeria jms), väljaku teisel küljel toidukauba, lõunaküljel raekoja ees müüakse taimi ning Pärnu tänaval igasugust laatadel leiduvat riidekaupa.

Laadal osalemiseks tuleb ühendust võtta Paide kultuurikeskusega (paide.kultuurikeskus@paide.ee).

Päev lõpeb kell 20 Wabalinna maja hoovis (Tallinna tn 9/11) algava tõelise PEOGA. Avatud on kohvik, kuurialusel laval dj-d ja Chungin ning palju muud huvitavat. Sissepääs 2 eurot või 2 P.A.I.d.