Rongiga on kultuuripärandit avastamas käinud juba üle tuhande Eesti koolilapse

Kultuuripärandi aasta üks suuremaid projekte, koostöös Edelaraudtee ning Eesti muuseumide ja teiste mäluasutustega sündinud “Rööpad viivad pärandini” jõudis täna vahepeatusesse – tasuta rongidega on kultuuripärandit avastama sõitnud juba rohkem kui 1000 last ning kokku on broneeritud üle saja kooligrupi reisi.

Tagasiside juba reisil käinud koolidelt on olnud väga positiivne – lihtne ja soodne võimalus näidata lastele põnevaid paiku on ühtviisi oluline nii väikestele maakoolidele kui ka suurtele linnakoolidele.

Kultuuripärandi aasta koordinaatori Riin Alatalu sõnul on põhjust rõõmustada selle üle, et väga paljud koolid on valinud Tallinna ja Tartu kõrval ka teisi sihtpunkte, kuhu ehk muidu ei satutaks: “Näiteks kartsime alguses, et Narva on üks neid sihtkohti, mida kiputakse kergekäeliselt pidama liiga kaugel asuvaks. Narva muuseumi töötajad lähenesid sellele väljakutsele aga loominguliselt ja panid kokku öise programmi – koolid jõuavad õhtuks Narva ning veedavad kindluses põneva öö, sõites tagasi alles järgmise päeva hommikul.”

Juunist septembrini on rongiretkedes suvine paus ning sügisel sõidavad kultuuripärandi-rongid taas septembrist novembrini. Seetõttu õhutab kultuuripärandi aasta toimkond koole juba enne suvepuhkusele minekut sügisesi plaane tegema, sest igal teisipäeval, kolmapäeval ja neljapäeval sõitvatele rongidele mahub üle Eesti vaid piiratud arv kooligruppe.

Suuremate linnade muuseumiprogrammide kõrval on populaarseks osutunud mitmed väiksemad paigad raudteeliinide ääres – eriti Kiltsi mõis koos Vao tornlinnusega, samuti Olustvere mõis, kuhu lähinädalailgi mitmed koolid minemas. Suuremates linnades on aga mitmed muuseumid omavahel koostööd teinud, et täita ära õpilaste terve päev rongi saabumisest kuni
tagasisõiduni: nii peab õpetaja kulutama vähem aega, et ise programm kokku panna.

“Rööpad viivad pärandini” on läbi kultuuripärandi aasta toimuv projekt, mis aitab kooliõpilastel sõita lihtsamini ja väiksemate kuludega kultuuripärandit uurima. Lähemalt projekti ja kultuuripärandi aasta kohta:
http://www.parandiaasta.ee/rong.

Lisainfo
Triin Männik, Kultuuripärandi aasta kommunikatsioonijuht
Tel. 56201104
E-post: triin.mannik@parandiaasta.ee