Jõululäkitus Laulasmaalt

Jõulukombestikus jaguneb kõik avalikuks ja privaatseks ehk selleks,  mida ühiselt tehakse või ainult oma kodus tehakse. Kui väljakukuused jõuluajal on kogu maal üpris sarnased, siis vaevalt leiab kahte ühesuguse jõulupuuga kodu. Nii on lugu ka külaseltsidega. Meie külaseltsi eesmärgiks on Laulasmaa küla harmooniline arendamine ning atraktiivse elu- ja külastuskeskonna tagamine omanäolise ja elujõulise Laulasmaa nimel.

Tänapäeval, nii nagu varemgi, ei ole kõigis kodudes kuuske. On neid, kes on selle asendanud oksapärja, laekrooni või lihtsalt mõne oksaga. On neid, kelle kodus on nulg või hoopis kunstpuu. On neid, kes on jõulupuu toomisest loobunud, ja neid, kelle peresse pole seda kunagi toodud. Kuuse kaunistamine sõltub ajast ja ka moest: kas palju kirevaid või hoopis ühevärvilised ehted. Kas kuuseladvas täht, kas ehtsad küünlad või elektriküünlad on maitseküsimus. Nii ehivad ning eesmärgistavad oma tegevust vastutust jagavad vabatahtlikud oma põhikirjades.

Keegi ei tea täpselt, millal hakati jõuluvanale või päkapikkudele kirju saatma. Lapsed kirjutasid vargsi teadeande, et on oldud hea laps ja et jõuluvana võiks olla nii kena ja tuua kingituseks need ja teised vajalikud asjad. Mõnikord oli kirjas pikk loetelu ja teinekord paluti tuua kinke veel emale ja isale ning õdedele-vendadele – ikka nii, nagu kirjutaja tundis vajaliku olevat. Sellise kirja kirjutamine oli ikka ja alati eriline saladus, mida toimetati vaikselt omaette salajas. Veel ei ole hilja kirjutada.

Laulasmaa külas kirjutasime Laulasmaa seltsingu eestvedamisel infonuppe interaktiivsele infoseinale, kus soovisime muuta oma väikeste ja suurte tegudega oma kodukanti. Kõnelesime ning kõnetasime kogukonnaliikmeid rõõmuga, avastades, et vabatahtlik tegevus pakub positiivset emotsiooni, vaheldust igapäevasele rutiinile, võimalust saada uusi väärtuslikke kogemusi ja teadmisi, ennast arendada ning avardada selle kaudu oma maailmapilti.

Kõige pingsam ooteaeg ongi kirja kirjutamise järel ja enne jõuluvana saabumist – kas ikka täidetakse südamesoov ja tuuakse ihaldatud kingitus. Nii tundis seltsing Laulasmaa just asutamiskoosoleku eel, et kas külaelanikke tuleb või meie ainult kaks. Tulid vastutustunnet kandvad külainimesed, kes on huvitatud oma küla arengust. Sõlmisime asutamislepingu 26 allkirjaga ja meile saadeti palju õnnitlusi.

Paljudele on vabatahtlik tegevus hobi, mis pakub lõõgastust ning rõõmu positiivsest tulemusest. Hobid ja harrastused ning eesmärgid liidavad koostöös kogukonda. Nii läheme ergutajateks  selle aasta viimasel päeval ultrajooksuklubi MTÜ Estonian Ultrarunners Team  poolt korraldatud aastavahetusjooksule “Viimase öö unistus!´´ . Veedame aega sisukalt ja lõbusalt, leiame uusi sõpru ning kirgastub vaim.

Euroopa vabatahtliku tegevuse aasta 2011 lävel saab selgeks  vabatahtliku tegevuse peamine võlu. Saad ise midagi konkreetset ära teha!  Näiteks kedagi aidata, kodukandi elu paremaks muuta või hoopis mõnele ühiskonnas olulisele probleemile lahendusi otsida ning tunda lihtsalt meile olulise külaseltsi liikmena. Aitamise rõõm on väärt kogemust! Eriti suurt soovi aidata tunneme kõik just jõuluajal.

Mäletame kauneid sügava lumega jõulusid, ehkki sagedasti pole lund üldse maas või sajab nappi lörtsi. Kindlasti on see nii meie valiva mälu tõttu, mis säilitab üksnes kauneima mälestuse. Laulasmaa küla inimestel on esimesel advendil 2010. aastal põhjus tähtpäevade kalendrisse märkida 28. november, sest siis on meie külaseltsi sünnipäev.

Mardipäeva ennustuste järgi tuleb ilus suvi  järgmisel aastal ning kadripäeva toodud ennustuste põhjal ootame suurt karjaõnne Laulasmaal. Nii usume ja loodame ka meie, et tuleb töökas ning viljakas aasta ning  meie ühing kasvab võimekaks suureneva liikmeskonna kaudu. Loomulikult ei pea kõik ennustused paika, kui ilmataat vingerpussi mängib.

Läkitame Jõulusõnumi Laulasmaalt, et päkapikud selle õigesse paika viiksid.

Soovime õnnestumist ning harmooniat, leides tähendust oma elule. Soovime vaimustust ja visadust tegemistes, mis  head ja õiged ning tekitavad erilise energia.

Mittetulundusühing Laulasmaa