SÜDAMEAPTEEK SUURENDAS GRIPIVAKTSIINI VARU ÜLE KOLME KORRA

Apteekri nõuanne

Südameapteek. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eelmisel aastal oli inimeste huvi apteekides gripi vastu vaktsineerida oodatust suurem ning juba novembris hakkasid kõlama teated, et vaktsiinid on otsas. Südameapteek on sel aastal varunud gripivaktsiine üle kolme korra rohkem kui eelmisel aastal, et tagada vaktsiinide kättesaadavus võimalikult paljudele ja nõudlusele vastavalt.

“Huvi vaktsineerimise vastu on viimastel aastatel olnud tõesti suur. Covid-19 pandeemia tõstis selles osas inimeste teadlikkust omajagu – inimesed soovivad kaitsta ennast ja oma lähedasi viirushaiguste raske põdemise ja tüsistuste eest,” tundis Südameapteegi müügidirektor proviisor Merilin Israel heameelt.

Kui eelmisel aastal oli Südameapteekides üle Eesti pakkuda 300 vaktsineerimise aega, siis sel aastal on avatud 1000 aega.

Israel lisas, et apteekidel on esmatasandi meditsiinis oluline roll ning seetõttu tulevadki paljud inimesed vaktsineerima just apteeki, sest see pakub mugavat ja kiiret võimalust teha süst ära töövälisel ajal või ka nädalavahetustel.

Gripp ei ole tavaline külmetus

Gripihooaeg saab alguse oktoobris ja kestab aprillini. Israeli sõnul saab küll gripi vastu vaktsineerida terve hooaja vältel, ent soovituslik on süst ära teha enne detsembrit, mil on gripi leviku tippaeg. Immuunsuse kujunemiseks kulub pärast vaktsineerimist ligikaudu kaks nädalat.

haiguste ajal kindlasti kodus varuks hoida mõned kiirtestid, mis tuvastavad koheselt grippi (A ja B), Covidisse ja RS-viirusesse nakatumise

“Grippi ei tohiks suhtuda kui tavalisse külmetusse, sest selle tüsistused, näiteks kopsupõletik, võivad olla väga rasked ja ka eluohtlikud. Oluline on, et gripi vastu vaktsineeriksid ennast krooniliste haigustega inimesed, väikelapsed ja eakad,” tõdes apteeker. Kui grippi juba haigestutakse, tasub teada, et haiguse vastu on olemas retseptiravim, mida tuleb hakata kasutama esimesel võimalusel. Seetõttu soovitab Israel haiguste ajal kindlasti kodus varuks hoida mõned kiirtestid, mis tuvastavad koheselt grippi (A ja B), Covidisse ja RS-viirusesse nakatumise. Nii on võimalik kiirelt viiruse põhjustajale jälile saada ning vajalikku ravi alustada.

Levinumad küsimused gripi vaktsineerimise kohta

Apteeki ja Südameapteegi nõuandeliinile pöördutakse praegu väga palju ka vaktsiinide teemal nõu küsides. Israel tõi välja, et levinumad küsimused puudutavad seda, kes tohivad vaktsineerida. “Lapseootel emad on küsinud, kas rasedad võivad vaktsineerida. Rasedatele on vaktsineerimine vägagi soovituslik, et kaitsta nii ennast kui ka beebit. Samamoodi küsitakse palju, kui vanalt võib last vaktsineerida. Lapsi võib gripi vastu vaktsineerida alates kuuendast elukuust,” andis proviisor vastused enam küsitud küsimustele vaktsineerimise kohta.

Kuna gripi vastu vaktsineerimine on riskirühmadele tasuta, siis uuritakse palju ka selle kohta. Riskirühma kuuluvad:

  • 6 kuu kuni 7-aastased lapsed;
  • vanemad kui 7-aastased lapsed, kes kuuluvad terviseseisundi tõttu riskirühma (südame ja veresoonkonna haigused, onkoloogilised haigused, immuunpuudulikkus, diabeet või obstruktiivne kopsuhaigus);
  • lapseootel naised;
  • 60-aastased ja vanemad inimesed;
  • üld- ja erihoolekande teenusel olevad inimesed.

Alati tasub valmis olla

Sügis-talvisel perioodil levib lisaks gripile ka palju teisi hooajalisi viiruseid, seega tasub sügisel üle vaadata ka koduapteegi sisu. Lisaks mainitud kiirtestidele soovitab Israel koduapteeki varuda palavikualandaja, sprei või tabletid ninaturse alandamiseks, kurguvalusprei või imemistabletid, rögalahtisti tablettide või siirupi kujul.

Allikas: Optimist Public

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap