TERVISELEHT KIRJUTAB NÄGEMISEST, SEKSIST, GRIPIST JA MUUST

Terviseleht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna hommikul postkastidesse jõudnud järjekordne Terviseleht toob lugejateni taas teadmisi, et paremini oma tervise eest hoolt kanda. Esilehe artikkel räägib lühinägevusest, kolmandal lehel on „Gripi ja südamelihaste üllatavad seosed”. Teemaks ka „Seksuaalsus ja mehe tervis” ning eesnäärme kasvu mõjutavad bakterid ja palju muud kasulikku.

Lühinägevust aitab eemal hoida laste õuesviibimine ja õige ekraanirežiim. „Reegel, mida meelde jätta, on lihtne: 2-20-20. See tähendab, et päevas peab laps olema kaks tundi õues ning tegema iga 20 minuti lähitöö järel 20 sekundit kaugelevaatamise pausi.” Samad reeglid kehtivad täiskasvanutele.

Kuid kas teate, et grippi haigestumine võib oluliselt suurendada tõsiste või isegi surmavate südamehaiguste riski? „Tõenäoliselt mitte, kui vaadata gripi vastu vaktsineeritute hulka,” kirjutatakse Terviselehes viitega allikale Journal of the American Heart Association. Mõned hiljutised leiud kinnitavad, et vaktsiini saanud täiskasvanutel oli 37% väiksem tõenäosus gripi tõttu haiglasse sattuda ja 82% vähem tõenäoline, et nad selle tõttu intensiivraviosakonda satuvad. „Arstid – ka kardioloogid – peaksid tagama gripiga vaktsineerimise kõrge taseme, eriti neil, kellel on kroonilised haigused, et kaitsta gripiga seotud ägedate kardiovaskulaarsete juhtumite eest.”

Regulaarne seksuaalelu pidavat eesnäärmele hea olema, teavad paljud rääkida – kirjutatakse artiklis „Seksuaalsus ja mehe tervis”, mille allikaks on MNT, WebMD jpt. Kas sage seksuaalakt on mehe tervisele ja sealhulgas eesnäärmele hea? Selle üle on vaieldud aastaid. Milline on hea seksuaalelu? „Sellelegi küsimusele on raske täpsemalt vastata nii, et see kõigi inimeste puhul täkkesse läheks. Et see võiks vaimselt ja füüsiliselt rahuldust pakkuda – sellega on vast kõik nõus. Aga ülejäänus on asi palju variantiderohkem.” Edasi lugedes leiab mõned vähemräägitud näited.

Küllap väärib süvenenud lugemist ka „Tavalised bakterid võivad soodustada eesnäärmevähi kasvu ja mõjutada ravi tulemusi.” Allikas: The Institute of Cancer Research.

Hiljuti võis Külauudiste infoveskist lugeda artiklit vitamiinide ja mineraalide imendumisest organismi. Kes siis ei lugenud, saab seda teha Terviselehest: „Kuidas vitamiine ja mineraale nii võtta, et need organismis ka imenduksid?”

Urmas Saard

Share via
Copy link
Powered by Social Snap