
Tartumaa toiduinnovatsioon. Foto: BioCC
Päevatoimetaja
Tartumaa toidupiirkonna programmi käigus koguti kokku toiduinnovatsiooni kogemuslood, et tutvustada kohalike ettevõtete, organisatsioonide, ülikoolide ning teadus- ja arendusasutuste panust uudsete lahenduste väljatöötamisse toidusektoris.

Tartumaa toiduinnovatsioon. Foto: Eesti Maaülikool
Tartumaa toiduinnovatsiooni kogemuslood tõstavad esile 11 osapoole parimaid praktikaid. Heade näidete valikusse mahtusid Andre Farm, BioCC, Eesti Maaülikool, Elva Teenused, Grüne Fee Eesti, Klareva, Merlette, Nõo Lihatööstus, Salvest, Tartu Ülikool ning Tartumaa Omavalitsuste Liit.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et kogemuslood on mitmekülgsed ja väga erinevad. „Tartumaa toiduinnovatsiooni parimad näited on märgilise tähendusega, sest annavad hea ülevaate kogu piirkonna toidusektori arengust ja püüdlustest. Nii ettevõtjad, ülikoolid kui ka teadus- ja arendusasutused pingutavad igapäevaselt, et pakkuda välja ja juurutada toidusektoris uudseid lahendusi. Sageli jääb mahukas arendustöö aga nähtamatuks. Just seepärast otsustasimegi toiduinnovatsiooni kogemuslugude tutvustamise kaudu esile tõsta kõiki neid olulisi osapooli, kellest sõltub meie toidulaua mitmekesisus ning ka toiduvaldkonna jätkusuutlikkus,“ rääkis Tammets.
Tartumaa toiduinnovatsiooni kogemuslood aitavad iga huvilise jaoks kaardistada ja paremini mõista nii innovaatiliste tooteuudiste kui ka läbimurdeliste avastuste sündimise tagamaid. Innovatsiooni käivitavaks jõuks on toidusektoris uudsete maitseelamuste pakkumise kõrval järjest enam uudistoodete tervislikkus ja tervistavad omadused, samuti keskkonnahoidlikud ja planeedi ressursse säästvad tootmismeetodid, uudne materjalikasutus, toiduraiskamise vähendamise võimalused jpm. Neid ja teisi toiduinnovatsiooni lähtekohti võimaldavadki lähemalt uurida kokku kogutud kogemuslood Tartumaa toiduvaldkonna eri sektoritest.
„Tartumaa toidupiirkonna tugevuseks on põneva toiduajaloo ja traditsioonide kõrval just ülikoolide ning teiste teadus- ja arendusasutuste olemasolu, kes on viinud siinse toiduvaldkonna väga mitmel suunal maailma tippu,“ selgitas Tammets. „Toiduteema puudutab meid kõiki vahetult ja iga päev. Koostöö hoogustamine erinevate osapoolte vahel võimaldab edaspidi tuua veelgi suuremat kasu nii kohalikele väiketootjatele ja piirkonna arengule kui ka keskkonnale ja planeedi heaolule laiemalt.“
