Fotogalerii

Tartumaa maitseelamuste muusikaline maitseretk. Foto: Mikk Otsar
Päevatoimetaja
Tartumaa toidupiirkonna tootjad ja toitlustajad, Emajõe võrgustiku ettevõtjad, Tartumaa Arendusseltsi liikmed ja koostööpartnerid osalesid 31. juulil muusikalisel maitseretkel lodjaga Suur Sume, et lükata ühiselt hoog sisse lõikuskuu toidusündmustele.
Tänavuse toidupiirkonna suveprogramm üllatab tiheda augustikuu kavaga, mis hõlmab mitmete suursündmuste kõrval ka väiksemaid laatasid ja festivale, toidutänavaid ja kodukohvikute päevi, samuti toidukoolitusi, maitseelamuste töötubasid ja muid toidusündmusi.
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et augustikuu kujunebki toidusündmuste programmi suviseks kulminatsiooniks. „Augusti toidusündmuste valik sai lopsaka lõikuskuu vääriline, pakkudes suvelõpu maitsete küllust igale huvilisele, teiste seas ka toidugurmaanidele ning valdkonna professionaalidele,“ lausus Tammets. „Kohalikust toorainest valmistatud toidud ilmestasid ka Tartumaa toiduajaloo tuiksoonel Emajõel toimunud muusikalist maitseretke lodjal Suur Sume, kus tutvustasime loodusretke raames lõikuskuu toidusündmuseid ja rääkisime kohalikust toidupärandist ning selle sidumisest moodsa gastronoomia võimalustega.“
Tartumaa toidupiirkonna augusti sündmuste kava (valik suuremaid toidusündmuseid):
– Tartu toidu- ja veinifestival / 8.-9.08
– Rukkipäev ja leivatöötoad Eesti Põllumajandusmuuseumis / 10.08
– Maitsva Toidu Tee kohvikute päev Kastre vallas / 10.08
– Kambja valla kogukonnapäev „Avatud Aiad“ / 10.08
– Tammelinna kodukohvikute päev / 10.08
– Äksi avatud õued / 10.08
– Simmanipidu ja retseptikonkursi „Minu Tartumaa vanaema retseptid“ finaal Eesti Põllumajandusmuuseumis / 15.08
– Suur Elva Toidutänav / 16.08
– Peipsi Toidu Tänav 175 km / 16.-17.08
Suursündmustele lisanduvad augustis koolitused, töötoad ja muud väiksemad toidusündmused. Vaata kogu Tartumaa toidupiirkonna avalike sündmuste kava siit ning suviste koolituste ja töötubade kalendrit siit. Kõigi sündmuste kohta leiab täpsemat infot Kultuuriaknast.
Tartumaa maitseelamusi „Võrtsust Peipsini“ serveeris muusikalisel maitseretkel restorani Gastronomist & Terrass peakokk ja juhataja Karl Pajussaar. Põneva kultuurielamuse pakkusid toidusündmuse erimenüüs Lõuna-Eesti kolm nimekat artisti: laulja ja laululooja Anu Taul, luuletaja ja kirjanik Kristiina Ehin ning muusik Silver Sepp. Emajõe-Suursoo Keskuse juurest alanud lodjaretkel heisati Peipsile jõudes ka puri ning sisevete lodjalugusid jutustas Emajõe Lodjaseltsi perenaine Liisa-Lota Kaivo. Jõeretk oli osa projekti „River Networks“ piloottegevustest, mille käigus ühendatakse loodusretked kohaliku toidukultuuriga. Vaata muusikalise maitseretke pildigaleriid siit.