
Terviseamet: hetkel soovitame piirkonna inimestel jätkuvalt tarvitada keedetud kraanivett.
Foto: Urmas Saard / Külauudised
Päevatoimetaja
Terviseametil on pooleli haiguspuhangu uurimine Tartumaal Soinaste, Ülenurme ja Tõrvandi piirkonnas. Alates esmaspäevast on ühendust saadud üle 50 inimesega, kes kaebasid erinevate vaevuste üle, mida nad ise seostasid joogivee tarvitamisega.
Vanuseliselt on haigestunute hulgas nii lapsi kui täiskasvanuid. Haiguse äge faas on enamasti möödunud paari päevaga. Valdavalt on haiged kaevanud oksendamist (78%), kõhulahtisust (65%), palavikku (39%), nõrkust (27%), kõhuvalu (24%) ja iiveldust (18%).
Haigestumise põhjuste kohta esitatud hüpoteese on erinevaid, sest kevadeti esinevad alati ka soole viirusnakkused, mis võivad põhjustada sarnaseid puhanguid. Küll aga võttis Terviseamet proove piirkonna joogiveest. „Täna pärastlõunal saabusid esimesed vastused ning tuvastasime proovidest üksikuid Escherichia coli ja coli-laadseid leide,” selgitab Terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas.
Avastatud leiud ei viita sellele, et joogivesi oleks ulatuslikult reostunud, kuid üksikud avastatud E.coli ja coli-laadsed bakterid viitavad sellele, et midagi võis siiski eelmisel nädalal piirkonna joogivette sattuda. Rõhutada tuleb aga seda, et inimeste nakatumiste täpne põhjus ja haigustekitaja on hetkel veel välja selgitamisel, sest laborianalüüsid jätkuvalt käivad.
„Hetkel soovitame piirkonna inimestel jätkuvalt tarvitada keedetud kraanivett, kindlasti mitte käia haigena koolis, tööl või mõnel üritusel,” ütleb kommunikatsioonijuht. Haigete eest hoolitsemisel tuleb järgida hügieenireegleid. Samuti tuleb järgida toiduvalmistamisel toiduhügieenireegleid ning eelistada puuviljade ning köögiviljade pesemiseks keedetud vett.
Kuivõrd uusi haigusjuhtumeid on esinenud perekondades, kus oli juba eelnevalt keegi haigestunud, siis joogivee tarvitamisega seotud värskemaid juhte ilmselt esinenud ei ole. Küll aga jätkab Terviseamet koostöös kohaliku vee-ettevõtjaga uuringuid, et välja selgitada, mis võis möödunud nädalavahetusel joogivee kvaliteeti mõjutada.