PÄRNAKATELT OMA KUULSA KAASLINLASE MÄLESTUSEKS

Gori haud Tallinnas Siselinna kalmistul. Foto: Annika Poldre

Päevatoimetaja

Täna viis Gori Sõprade Seltsi esindus Tallinna Siselinna kalmistule Vello Agori (kunstniku nimega tuntud Gori) hauale pärja, mille lindil kiri: “Pärnakatelt oma kuulsa kaaslinlase mälestuseks”. Täna möödub tema surmast 80 aastat.

Homme, 8. oktoobril korraldab Gori Sõprade Selts koostöös Pärnu Linnavalitsusega Vello Agori (kuni aastani 1935 Grigori Tõnisson, tuntud ka kui Georg Tõnisson, kunstnikunimega Gori: sündinud 20. veebruaril 1894 Pärnus – surnud 7. oktoobril 1944 Tallinnas) mälestuspäeva. Algusega kell 14.00 toimub seinaplaadi avamine Pargi 1 hoonel. Veerand tundi hiljem järgneb konverents Kuninga Tänava Koolimajas.

Kõigile avatud priipääsmega konverentsil teeb Toomas Tiivel ettekande huumorist, samal ajal loenguga toimub ka „tunnikontroll“ noortele.

Päevakavas on ka koolinoorte karikatuurivõistluse parimate autasustamine. Kokku osaleti 83 tööga, aga auhindasid jagatakse 30’le. Auhinnalaua katavad sponsoritena Pärnu Postimees, Postimehe kirjastus, Apollo pood, Spaa Estonia, SAPA, Pärnu Muuseum, teater Endla, Gori Sõprade Selts, Pärnu Linnavalitsus, Sindi Seltsimaja, Annika Poldre ja Valter Parve.

Raimo Jõerand näitab ja kommenteerib oma filmi „Gorikaturist”.

Tähtpäeva sündmuse korraldajaks on väike seltskond: Gori Sõprade Selts, s.h Valter Parve ja Kalev VIlgats.

Tuntud pilapiltide joonistaja elu lühidalt kokku võttes saab öelda, et Grigori Tõnisson, kes eestistas oma nime Vello Agoriks, sündis küünlakuul 130 aastat tagasi Pärnu linna gümnaasiumi kojamehe perekonda.

Pärast lühikest müürsepaametit töötas Gori väljaannete Leek, Sipelgas ja Meie Mats juures. 1920 kuni 1938 töötas karikaturist Vello Agori nime all ajalehe Waba Maa toimetuses. Tema terav stiil kujunes välja Esimese maailmasõja ajal ja enam kui 40 000 joonistust iseloomustab põlgus rumaluse, ahnuse ja harimatuse vastu. Paraku ei jäänud vaheda pliiatsiga kunstnik puutumata oma aja heitlikusest ja nii rakendasid teda propagandavankri ette nii Saksa kui Vene okupatsioonivõimud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap