VANA-VÕROMAA KÄSITÖÖMEISTRITE LOOMING TALLINNAS

Vana-Võromaa käsitöönäitus „Vägi om kirjun. Vana-Võromaa väekirjad“. Foto: Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ

Päevatoimetaja

Eile, 24. septembril avati Tallinnas Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis Vana-Võromaa käsitöönäitus „Vägi om kirjun. Vana-Võromaa väekirjad“.

Vana-Võromaa käsitöönäitus „Vägi om kirjun. Vana-Võromaa väekirjad“. Foto: Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ

Näitusel on valik Vana-Võromaa käsitöömeistrite loodud käsitööesemetest, mis on inspireeritud piirkonna kihelkondade rahvarõivastest ning esivanematelt päritud mustritest. Näitus jääb avatuks kuni 14. oktoobrini.

Näituse südameks on pidulik rahvarõivakomplekt, mille valmistamisel oli eeskujuks muuseumide kogudes talletatud 19. aastasaja teises pooles Rõuge kihelkonnas kantud rõivad. Rahvarõivastelt laenatud värvid ja kirjad on käsitöömeistrite käe läbi saanud kirjama-kaunistama tänapäevaseid esemeid: seelikud, kampsunid, kübarad, sukad, rätikud, tekid. Vaataja näeb kõiges selles ehk kohateadlikku tootedisaini, meistri mõtteks aga on olnud jätkata eelnenud põlvede tarkuste kordamist lisades kirjadesse oma väge ja hinge.

„Näitusega loodame Vana-Võromaad ja võrokeste käsitööloomingut pealinlastele ja linna külalistele lähemale tuua, aga ka pealinna võrokeste hindätiidmist virgutada“, selgitab käsitööseltsi juhatuse esimees Vilve Oja näituse eesmärke ja ühtlasi kutsub Tallinnas elavaid võrokesi näitust külastama.

Näitusel on esindatud looming käsitöömeistritelt Dagmar Rosenberg, Heli Viks, Keiu Einla, Liilia Tann, Karille Bergmann, Piia Suvi, Reet Pettai, Vilve Oja, Virve Niilisk. Rahvarõivastes mannekeenid Katri ja Jakap läksid pealinna näitusele Vana-Võromaa rahvarõivaste nõukojast.

Näitust ilmestavad kunstnik Epp Margna poolt joonistatud seinakaart, millelt saab näha Vana-Võromaa kihelkondi ning puitplankudele maalitud sümbolid avavad Vana-Võromaa traditsioonilise käsitöö olemust.

Näituse korraldajad on Vana-Võromaa Käsitüü MTÜ koostöös Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liiduga, toetajad on Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus ning Võru Instituut.

Eesti Käsitöö Maja asub Tallinna vanalinnas aadressil Pikk tn 22, näitusegalerii on avatud esmaspäevast laupäevani kell 10-18, pühapäeval 10-17.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap