ESIETENDUB MEELELINE RÄNNAKLAVASTUS „MU MEEL UNUS MÄGEDE TAHA”

Lavastuse trupp – Aita Vaher, Madis Kreevan, Marek Tammets, Aleksandr Mirson, Sylvia Köster, Kaido Rannik, Piret Jaaks, Triin Simson, Olga Ilgina. Foto: Hannele Kand

Päevatoimetaja

Sel laupäeval, 28. septembril, esietendub Miksteatri rännaklavastus “Mu meel unus mägede taha”. Lavastuse pealkiri on fraas Jaan Kaplinski samanimelisest luuletusest.

Lavastuse teeb erilisemaks selle kogemise viis: esimesteks teatri tajumise viisideks on kuulmine, kompimine ja haistmine-maitsmine! Lavastuse kogemiseks paneb publik ette spetsiaalsed prillid, mis näitavad maailma nii, nagu seda tajuvad vaegnägijad.

“Idee lavastuseks sündis minu isiklikust kogemusest,” kõneleb lavastaja Kaido Rannik. Ranniku üks lastest on vaegnägija. Lavastus on mõeldud kõigile huvilistele, kel soovi veidi lähemalt mõista vaegnägijate maailma, sh ka lastele alates 7. eluaastast.

Kui inimene panna vaegnägija olukorda, siis mis hakkab temaga juhtuma?

Mis juhtub, kui üks meie meeltest on puudu või töötab osaliselt, siis mida ja kuidas teised meeled tajuvad? Mis juhtub, kui asetada kõik etenduses osalejad, nii vaegnägijad kui nö normnägijad, võrdsesse seisu? Kui inimene panna vaegnägija olukorda, siis mis hakkab temaga juhtuma?

Lavastaja Rannik loodab, et võib-olla õpivad kõik lavastuse loomise ja kogemise protsessi osalenud läbi ühise kogemuse erivajadustega inimesi paremini tundma ja neist aru saama.

“Mu meel unus mägede taha” on rännaklavastus kõigile, kel huvi kogeda, kuidas näeb ja tajub maailma inimene, kes ei näe hästi või üldse mitte. Lavastus keskendub vaegnägijate maailma tajumisele ning kogemisele. Lavastuse käigus jõuab publik koos etendajatega unistuste maale, kus on võimalik kuulda, tajuda, maitsta, haista ja kompida ning olla osa loost, mis aitab unistustel taas tekkida.

Hetki proovisaalist. Pildil etendajad Aita Vaher ja Marek Tammets osalise lavakujundusega. Foto: Hannele Kand

Lavastust mängitakse Teatri- ja Muusikamuuseumi ruumides Müürivahe tänaval ning etenduse alguses jagatakse kõigile osalejatele vaegnägemist imiteerivad prillid, mida on soovituslik kanda kogu etenduse vältel. Lavastuse meeskond tagab turvalise teekonna etenduspaika jõudmiseks.

Lavastust mängitakse vaid mõnel korral Tallinnas 28., 29. ja 30. septembril ning ühel korral Tartus novembris, kus lavastus on osa noore vaataja teatri festivalist NAKS, mis keskendubki tänavu erivajadustega laste ja noorte teatrile.

Etendajad: Sylvia Köster, Aita Vaher, Marek Tammets
Lavastaja ja idee autor: Kaido Rannik
Dramaturg: Piret Jaaks
Kunstnik: Triin Simson
Heli: Madis Kreevan
Valgus: Aleksandr Mirson
Konsultant: Olga Ilgina

Lavastuse valmimist toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tallinna linn.

Pileteid etendustele saab soetada Fientast.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap