HANDID – MEIE PÕLISRAHVASTE SÕBRAD

Piia Karro-Selg tegevuses näituse „Meie põlisrahvastest sõbrad” üles panemisega.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Käesoleva nädala laupäeval avatakse Pärnus rändnäitus “Meie põlisrahvastest sõbrad”, mille teekond algas 2021. aastal Vana-Võrumaa Kultuurikojas, jõudis otsaga Liivimaale Kolka neemele ja peatub nüüd kuni oktoobri lõpuni Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse fuajees ja suures saalis.

Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse hoone. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Näituse tõi neil päevil Lätist ära Piia Karro-Selg, Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse juhataja, kes tänab väljapaneku avamise toetuse eest Pärnu linnavalitsust. Tegemist on filmidest, fotodest ja heliinstallatsioonidest koosneva interaktiivse rändnäitusega, mis valmis kolmeaastase perioodi kestel ühiselt Siberi ja Handi-Mansimaa noortega.

See näitus jutustab keelest: kõnekeelest, emakeelest, filmikeelest; keelte säilimisest ja arenemisest; omakultuuride säilimisest ja arenemisest; mõtlemise ja räägitava keele seostest. Kuivõrd muudab meie mõtlemist see, millist keelt me kõneleme?

Näituse korraldaja on Finno-Ugric Film Foundation (MTÜ FUFF). Toetavad Eesti-Soome Kultuurifond, Eesti Kultuurkapital. MTÜ Finno-Ugric Film Foundation on viimased kümmekond aastat tegelenud väikeste, põhiliselt Venemaal elavate soome-ugri rahvaste filmikunsti toetamisega.

Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse hoone. Foto: Urmas Saard / Külauudised

2018 ja 2019. aasta suvel korraldas Soome-Ugri Filmifond sügaval Siberi põlismetsas handi noortele Metsa Filmikooli. Eesti, ungari ja soome kunstnike ning filmitegijate juhendamisel tegid handi noored omakeelseid filme, mis on iga elava kultuuri oluline osa ning suurepärane võimalus oma ilma teistega jagada.

Filmikooli üks juhendajatest oli käesoleva näituse kuraator, võrumaalane – Ungari päritolu filmirežissöör Edina Csüllög. Kohapeal kogetud elamused ja soojad sõprussuhted hantidega otsisid kodus olles võimalust suhelda kaugete sõpradega ja jagada kogetud elamusi laiema publikuga. Nii sündiski näitus, mis läks rännakule üle Eesti, Siberisse, Soome, Ungarisse, Lätti.

Rändnäitus Meie põlisrahvastest sõbrad Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuses.

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Näitusel on võimalik näha portreefotodelt naeratavaid handi inimesi, tutvuda hantidele tähtsate sümbolitega, istuda traditsioonilises handi tsummis ja kuulata Vootele Ruusmaa loodud helikujundust.

Näituse kuraator Edina Csüllög: „Hantidest said meie sõbrad, kellega me jätkuvalt suhtleme, ja ma isiklikult tunnen, et nendega koos olles sain ma maailma enda jaoks paremini lahti mõtestada. Ma loodan, et see näitus pakub huvi ka vaatajale ning laseb seeläbi sellest erilisest maailmast veidi osa saada.”

Raeküla Vanakooli kogukonnakeskuse hoone. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kunstnik: Evelin Urm

Helidisain: Vootele Ruusmaa

Fotod & tekstid: Anti Naulainen, Liis Nimik, Outi Rossi, Tõnu Kilusk, Edina Csüllög, Martin Männik, Laura Kõiv

Tekstiilikunst: Eleriin Seim

Sotsiaalmeedia: Berta Kisand

PR: Piret Räni, Edina Csüllög

Toimetaja: Hedda Maurer

Filmid: Num Sang Joh noored

Samal teemal:

Näitus ja konverents „Hõimurahvaste aeg” jõudis Pärnusse

Samal teemal:

Näitus ja konverents „Hõimurahvaste aeg” jõudis Pärnusse

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap