TÄNA MÖÖDUB 85 AASTAT-MOLOTOVI-RIBBENTROPI PAKTI SÕLMIMISEST

Eesti Kommunismiohvrite memoriaal Maarjamäel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

23. augustil 1939 sõlmiti Molotovi-Ribbentropi pakt, mis muutis kogu Euroopa ajalugu ja kaotas Eesti riigi maailmakaardilt. Eesti Kommunismiohvrite memoriaalis toimub mälestustseremoonia rahvusvahelise totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuseks.

Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimisega jagati salaprotokollidega Euroopa mõjusfäärideks, luues eeldused Teise maailmasõja puhkemiseks, mitme iseseisva riigi okupeerimiseks ja massirepressioonide laienemiseks.

„Euroopa Parlament on otsustanud, et tänane päev on totalitarismi kuritegude mälestamise päev. 15 aastat tagasi sai selle otsusega ajalukku tõmmatud joon millega tähistati ühe ebameeldiva ajastu moraalset lõppu ning algas uus tõerääkimise ajastu. Meie tänu täna kuulub inimestele, kes MRP ja selle salaprotokollide avalikustamisega panid kaalule oma elu ja vabaduse,“ ütles justiits- ja digiminister Liisa- Ly Pakosta.

Täna toimuvad ka mälestusüritused. Eesti Memento Liit ja EELK Pilistvere Andrease kogudus korraldavad kell 12.00 Pilistvere kivikangrul mälestuspalvuse kommunismi ja natsismiohvrite mälestuseks. Palvuse peab vikaarvaimulik Andres Aaste, kontsertosa ansamblilt Valleraa.

Kell 16 toimub Maarjamäel Eesti Kommunismiohvrite memoriaali koduaias mälestustseremoonia. Mälestustseremoonial kõnelevad riigikogu esimees Lauri Hussar, justiits- ja digiminister Liisa-Ly Pakosta, Eesti Memento Tallinna volikogu esinaine Anne Eenpalu, diplomaatilise korpuse esindaja Suurbritannia suursaadik Ross Allen ja Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Meelis Maripuu. Mälestuspalvuse peab peapiiskop Urmas Viilma. Tseremoonial esitab muusikalised vahepalad Mari Jürjens. Igaühel on võimalus asetada memoriaalile pärg või lillekimp.

Enne tseremooniat, kell 15.50 asetab pärja ohvitseride mälestusmärgile kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse asekantsler Susan Lilleväli.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap