IGA VIIES MEDITSIINIABI JUHTUM LEIAB ASET LÄHIRIIGIS

Kõige põhjalikuma kaitse ja südamerahu annab Euroopas reisides reisikindlustus koos ravikindlustuskaardiga, viimase saab igaüks tasuta tellida. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kuigi inimesed ei pea tihti päevast laevareisi Soome või nädalavahetuse automatka Baltimaadesse päris reisiks ning ühes sellega peetakse naaberriikides haigestumist vähem tõenäoliseks, näitab kindlustusstatistika midagi muud.

„Naaberriikide lähedus paneb reisimisega seotud riske tihti alahindama ning harvad ei ole ka olukorrad, kus inimene otsustab reisi ette võtta viimasel minutil, mistõttu on planeerimise ja pakkimisega nii kiire, et kindlustamine lihtsalt ununeb,“ rääkis Seesami reisikindlustuse tootejuht Marit Raag.

Seesami statistika näitab, et iga viies reisikindlustuse meditsiiniabi juhtum leiab aset lähiriigis ning ootamatult tabavad õnnetused lõppevad ka kodu lähedal pahatihti tuhandete eurode suuruste meditsiinikahjudega.

Kojusõit 20 000 eurot ja kukkumine tõukerattaga 7000 eurot

Kõige enam vajavad reisidel meditsiiniabi lapsed, seejärel 35-aastased ja pisut vanemad inimesed ning siis juba üle 70 aastased reisijad.

„Eestlaste seas populaarses Soomes jääb viimaste aastate keskmine kahjunõue 400 euro juurde. Hiljutistest suurim küündis üle 1000 euro ootamatu pimesoolepõletiku tõttu, mis vajas kohest kirurgilist sekkumist. Ka teistes Skandinaavia riikides jäävad meditsiiniabi kahjud 300—400 euro juurde ja on peamiselt seotud haigestumistega nagu kõhuhädad ja külmetused. Talvel on selles piirkonnas aga ülekaalus suusaõnnetused,“ selgitas kindlustaja.

Kuigi keskmise kahju suurus on lähiriikides võrreldes muu maailmaga mitmeid kordi madalam, ei arvesta ilmselt ükski inimene päevaks Lätti lillelaadale või Helsinkisse lõbustusparki minnes sellise ootamatu väljaminekuga.

„Lisaks kõhuhädadele ja külmetushaigustele tuleb linnapuhkuste käigus ette ka kukkumisi, allergiad ja toidumürgitusi. Kukutakse peamiselt jalg- ja tõukeratastega, kus isegi luumurruta lõppeva kukkumise puhul jäävad kahjud lähiriikides 600-7000 euro vahemikku,“ tõi Raag näiteid levinud kahjudest.

Kindlustaja sõnul kergitab suuremate kahjude võrrandis kahjusummat tavaliselt eritranspordi vajadus. Näiteks sattus üks kindlustatu eelmisel aastal ootamatu südameprobleemiga Rootsis haiglasse ja kuna mööda maad ei lubatud klienti meditsiiniliste näidustuste tõttu transportida, siis tuli koju sõitmiseks tellida Air Ambulance, mis kergitas kahju 20 000 euroni.

Lapsed unustatakse kindlustada

„Kuigi statistiliselt on näha, et lapsed kasutavad reisidel meditsiiniabi kõige enam, siis jääb pere noorimate kindlustamine tihti hoopis tähelepanuta. Näiteks ei kindlustata välisriiki klassiekskursioonile või spordivõistlusele minevaid lapsi. Meil oli alles hiljuti juhtum, kus ühe lapse jaoks lõppesid välisriigis toimunud võistlused luumurruga, ning selleks, et alla 18-aastane raviasutusest välja lastaks, oli tarvis täisealise pereliikme kohale tulek. Ka selle juhtumi puhul oli reisikindlustusest abi nii lapsel kui ka transporti vajanud täiskasvanul,“ selgitas Raag laste kindlustamise olulisust.

Lähiriikides ja ka mujal Euroopas reisijatele tuletab kindlustaja meelde Euroopa ravikindlustuskaardi olemasolu, mis inimestel ununema kipub.

„Ootamatu arstiabi vajaduse puhul annab Euroopa ravikindlustuskaart õiguse saada riiklikes haiglates arstiabi võrdsetel tingimustel kohalike elanikega. Inimese kanda jäävad sõltuvalt riigist transport haiglasse, visiidi- ja voodipäevatasud. Ehk siis kõige põhjalikuma kaitse ja südamerahu annab Euroopas reisides reisikindlustus koos ravikindlustuskaardiga ning viimase saab igaüks tasuta tellida,“ jagas Raag.

Allikas: Compensa Vienna Insurance Group, ADB Eesti filiaal

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap