EELSEISVAL NÄDALAVAHETUSEL AVATAKSE 175 KILOMEETRI PIKKUNE PEIPSI TOIDU TÄNAV

Peipsi veerel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluva Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi raames peetakse 17.-18. augustil mastaapne toidusündmus – kaheks päevaks avaneb 175 km pikkune Peipsi Toidu Tänav.

Maakaardil märgitud Peipsi Toidu Tänav 175 kilomeetril

Mööda Peipsi järve rannajoont Vasknarvast Saaboldani Setomaal looklev külluslik toidutänav toob kohalikud maitsed pop-up restoranidesse sadamates ja maanteede ääres, marsruuti saab osaliselt läbida ka paadiga ning mitmel pool toimuvad kohaliku toidu õpitoad.

Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Lõuna-Eesti kogukonnaprogrammi koordinaator Kristiina Tammets ütles, et Peipsi Toidu Tänav on tõepoolest erakordne toidusündmus, mida tasub kindlasti külastada mitte ainult toidugurmaanidel ja maitseküttidel, vaid ka kõigil teistel. „Peipsi Toidu Tänav toob hästi esile selle kandi toidutraditsioonid ning kogu piirkonna eripära. Tegemist on vaieldamatult kultuuripealinna aasta toidusündmuste ühe suurema ja oodatuima suvise ettevõtmisega, mis üllatab kohalike maitsete ja eheda õhustikuga,“ lausus Tammets.

Triinu Akkermann, Peipsi Toidu Tänava peakorraldaja. Foto: Terje Atonen

Peipsi Toidu Tänava peakorraldaja Triinu Akkermann märkis, et Peipsi toidufestival pöörab tähelepanu eelkõige kohalikule toorainele ning piirkonna retseptide ja toiduvalmistamise nippide tutvustamisele koos tippkokkadega. „175 km pikkusel toidutänava marsruudil avatakse 39 kahepäevarestorani, kus lauale jõuab kõik see, mida annavad Peipsi järv ning selle kandi põllud, metsad, sood ja rabad. Nimekad kokad jagavad aga õpitubades oma oskusi, kasutades siinseid saadusi,“ selgitas Akkermann. Ta lisas, et kogu ettevõtmise muudab veelgi erilisemaks asjaolu, et Peipsi järve ja Lämmijärve väikesadamates avatavaid restorane külastades saab toiduteekonna läbida ka paadiga.

Kõik Peipsi toidufestivali kohad on kogu marsruudi ulatuses avatud laupäeval kell 11.00-21.00 ja pühapäeval kl 11.00-17.00. Kuidas see kõik välja näeb? Pop-up restoranid sadamates ja maantee ääres, avatud koduõued ja rahvamajad, rikkalik maitsebukett kohalikust toidust ja kultuurist – nõnda looklebki lõputu külluslik toidutänav mööda Peipsi järve rannajoont. Kultuuripealinna aastal laiendab mõõdet töötubadega, kus saab õppida kohalikku toidukultuuri ning koguda inspiratsiooni uute retseptide ja toiduvalmistamisviiside jaoks. Õpitoad peetakse 17. augustil kell 12.00-16.00 ja neid viivad läbi Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik (õpituba toimub Mustvees Laidi PereRestos), Olde Hansa ja Chef’s Manu DoubleDecker peakokk Emmanuel Wille (toimub Põldmaal Maitseelamuse Kojas) ja Eesti Rahva Muuseumi restorani Pööripäev peakokk Henari Nõu (toimub Kavastu parve juures). Peipsi Toidu Tänava kõikide restoranide menüüd, asukohad ja andmed, samuti õpitubade info ning ka paadimarsruudi saab kaardilt, mille leiab siit. Loe lähemalt kogu sündmuse kohta: https://www.facebook.com/Peipsitoidutanav175

Share via
Copy link
Powered by Social Snap