PÄRNU LINNAST SAI MEREVÄE SUURIMA LAEVA SÕPRUSLINN

Pärnu linnast sai suurima mereväe laeva – Kindral Kurvits – sõpruslinn. Foto: Aleksander Espenberg

Päevatoimetaja

Pärnu linnavolikogu esimees Siim Suursild, mereväe staabi ülem mereväekapten Indrek Hanson ja EML Kindral Kurvitsa komandör Antti Turp allkirjasid eile koostöölepingu, mille järgi saab Eesti mereväe mitmeotstarbeline patrull-laev Kindral Kurvits õiguse kanda Pärnu linna vappi.

„See leping annab võimaluse edendada koostööd Pärnu kui sadamalinna ning meie mereväelaste vahel ja teisest küljest laeval tutvustada sõpruslinna sadamavisiitide käigus, sealhulgas ka välismaal,“ ütles mereväekapten Indrek Hanson. „Lisaks on nüüd meie suurimal mereväe laeval alati põhjust Pärnusse naasta.“

EML Kindral Kurvits saabus Pärnusse teisipäeval, 30. juuli ja samal päeval kell kolm allkirjastati koostööleping, mille kohaselt hakkab laev külastama Pärnut vähemalt kord aastas. Lisaks panustavad lepingu osapooled informatsiooni vahetamisse poolte tegevuse kohta ning Eesti meresõidu ja merejõudude traditsioonide säilitamisse ja süvendamisse. Detailsemad tegevused lepitakse kokku igal aastal eraldi.

EML Kindral Kurvits osaleb sel nädalal ka Pärnu lahes toimuval õhuväe ja mereväe koostöö õppusel Baltic Bikini, mille raames harjutatakse pilootide toiminguid merre hädamaandumise korral.

EML Kindral Kurvits oli aastatel 2012–2022 Politsei- ja Piirivalveameti merepiirivalve lipulaev. Politsei- ja Piirivalve ameti ning mereväe laevastike liitmisega 1. jaanuarist 2023 alustas laev tegevust mereväe patrull-laevade divisjonis.

Mitmeotstarbeline patrull-laev Kindral Kurvits telliti 2010. aastal ja see valmis 2012. aastal Soomes. Laeva ehitus ja merekindlus võimaldab pääste- ja reostustõrjetöid teha rasketes ilmastikutingimustes ja ka jääoludes. Laeva pardarelvastusse kuuluvad raskekuulipildujad Browning M2.

Igal mereväe laeval on sõlmitud sõprusleping ühe Eesti linnaga, mille alusel kannab laev oma sõpruslinna vappi. Mereväe laevade meeskonnad külastavad perioodiliselt oma sõpruslinnu ja võimaldavad sealsetel elanikel oma riigi sõjalaevadega tutvuda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap