PURTSE JÕELE RAJATAKSE PÜSSI PAISU ASEMELE KALADE VABA LÄBIPÄÄS

Purtse jõgi. Foto Keskkonnaagentuur

Päevatoimetaja

Sel suvel algab Purtse jõel kalapääsu ehitamine Püssi paisu asemele. Ehitustööd algavad lähinädalatel ning lõppevad plaanide kohaselt septembris. Olenevalt ilmaoludest võivad lõplikud haljastus- ja korrastustööd jääda järgmise aasta kevadesse.

Samuti rekonstrueeritakse järgmisel aastal paisu küljes olev sild. Kalapääsu rajamisega seotud ehitustööd teostatakse projekti LIFE IP CleanEST raames, mida rahastavad Euroopa Komisjoni LIFE programm ning Eesti riik. Kalapääsu ehitusega seotud tööd lähevad maksma ligi 451 000 eurot.

Püssi pais on keskne objekt projekti rändetakistuste lahendamisega seotud tegevustes. Varasem keskkonnamõjude hindamine näitab, et selle tulemusel paraneb veekogu ökoloogiline seisund ja suureneb elurikkus. Lisaks toob see kaasa positiivseid muutusi kohalikule elanikule Ida-Virumaal, pakkudes puhtamat ja tervislikumat elukeskkonda ning soodustades kohaliku looduse ja kalanduse arengut.

Kliimaministeeriumi projektijuht Mari Sepp lisas, et kalapääsu rajamine Purtse jõele aitab tagada, et kalad saavad vabalt liikuda ja taastada oma loomulikud rändeteed, mis on hädavajalik jõe ökosüsteemi tervise ja tasakaalu hoidmiseks. „Lisaks toetab see varasemaid jõupingutusi, nagu Purtse jõe jääkreostusest puhastamine ja lõheliste taasasustamine,“ ütles ta. „Need tegevused on juba toonud kaasa positiivseid muutusi, pakkudes kohalikule elanikule Ida-Virumaal puhtamat ja tervislikumat elukeskkonda.“

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul on tänavu juunis vastuvõetud looduse taastamise määruse kohaselt pandud Euroopa Liidu liikmesriikidele eesmärgiks aastaks 2030 taastada jõgede vaba voolamine vähemalt 25 000 km ulatuses. „Püssi paisu likvideerimisega anname Keskkonnaagentuuri poolt selle olulise ülesande saavutamisesse oma osa.“

Eskiisprojekti kohaselt otsustati rajada looduslähedane kärestik-kalapääs ehk põhjapais, mis säilitab senise veetaseme, samal ajal imiteerides looduslikku jõelõiku. Ehitusprojektile tehti eelnevalt ka keskkonnamõju hindamine ning toimusid mitmed avalikud arutelud. Kalapääsu rajamisel eemaldatakse olemasolevad paisu metallkonstruktsioonid ning varjad lõplikult silla küljest. Projekti teise osa elluviimiseni jõutakse tuleval aastal. Nimelt on Lüganuse vallale kuuluv sild, mille küljes pais on, väga halvas seisus. Sild on aga kohalikule kogukonnale olulise tähtsusega ning peale paisu eemaldamist on LIFE IP CleanEST projektist ette nähtud ka silla rekonstrueerimine.

Purtse jõgi on olnud ajalooliselt üks parimaid lõhejõgesid Eestis, kuid põlevkiviõli tootmisest tekkinud reostus hävitas sealsed populatsioonid. Viimaste aastate seirepüügid on näidanud aga taas lõhilaste ja teiste kalaliikide levikut, kuid nende edaspidiseks vabaks rändeks on väga oluline tegeleda teele jäävate takistustega. Tänaseks on Püssi pais Purtse jõel ainuke alles jäänud ületamatu takistus, mis ei võimalda rändekaladel ülesvoolu asuvatele koelmualadele ujuda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap