PÄRNU KESKRANDA SUUNDUVAL SUPELUSE TÄNAVAL ALGAB AUGUSTIS REKONSTRUEERIMISTÖÖ

Supeluse tänav 2019. aasta tänavafestivali ajast. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

19. augustist hakkab OÜ ATEMO Pärnu ranna rajoonis asuva Supeluse tänava Esplanaadi tänava ja A. H. Tammsaare puiestee vahelist lõiku rekonstrueerima, tööd kavatsetakse lõpetada järgmise aasta mais.

Abilinnapea Irina Talviste sõnul on Supeluse tänava rekonstrueerimist kaua ette valmistatud. „2023. aasta sügisel alustasime personaalseid kohtumisi Supeluse tänaval tegutsevate ettevõtjatega, et võimalusel arvestada juba eos erinevate soovide ja mõtetega. Lisaks oleme teinud mitu rahvakohtumist, eraldi ka Supeluse tänava elanikele,“ rääkis Talviste.

Talviste meenutas, et juba viimased viis aastat on Supeluse tänav suvekuudel üksnes jalakäiatele mõeldud. „Oleme pikalt oodanud, et seal valmiks Pärnu tõeline promenaad. Nüüd saab ka see unistus lõpuks teoks. Loodan siiralt, et nii kaua ette valmistatud projekt leiab oma kindla koha tulevikus nii linnaelanike kui ka Pärnu külastajate südames ja rikastab meie linna,“ kõneles Talviste.

Enne tööde algust kooskõlastab OÜ ATEMO linnavalitsusega ehitusaegse liikluskorralduse. Jalakäijate töötsoonis liikumine on kavas tähistada ajutiste liiklusmärkidega. Autodega lubatakse tänavalõigul sõita ainult kohalikel elanikel, kellele püütakse sõltuvalt tööde käigust tagada kodule juurdepääs. Kesklinna lasteaia juurde viiv teelõik jääb küll ehitustsooni, kuid sinna pääseb ajal, mil teelõigu alguses töid ei tehta, autoga ligi.

Pärast rekonstrueerimist jääb tänavalõik endiselt suvekuudel autoliikluseks suletuks, muul ajal hakkavad autod mõlemas suunas sõitma mööda aeglustatud liiklusega sõiduteed, mille keskel on kiirust maha võttev täringukividest graniitriba.

Rekonstrueeritav tänavalõik on 435 meetri pikkune, ulatudes Esplanaadi ja Supeluse tänava ristmikust A. H. Tammsaare puiestee ja Supeluse tänava ristmikuni. Tööde maksumuseks on koos käibemaksuga 2 037 278 eurost, millest ligi 886 000 eurot loodab linn saada meetme „Toetuse andmise ja kasutamise tingimused Tallinna, Tartu ja Pärnu linna säästva liikuvuskeskkonna edendamiseks perioodil 2021–2027“ vahenditest.

Tänava alla pannakse uus sademeveetorustik ning ehitatakse vee- ja elektriühendused tänavatoidu pakkujate jaoks. Sõidutee äärde rajatakse lauge betoonrenn, mis teeb jalakäijate liikumise ohutumaks ja võimaldab vihmaveel voolata.

Kallete tegemisel arvestatakse liikumispuudega inimestega. Sõiduteega ristumised tähistatakse vaegnägijatele mõeldud taktiilsete plaatidega. Ettevõtluskohad kaetakse betoonkividega, et sinna oleks mugavam toole ja laudu paigaldada.

Kõnniteede äärde paigaldatakse pingikomplektid, millest enamik on varustatud telefonilaadijaga, sealhulgas neli pinki induktiivlaadijaga. Pinkidele kleebitakse lauamänge, ajaloolisi kaarte jms. Tee ääres on ka kolmeosalist sorteerimist võimaldavad prügikastid, mis on varustatud piktogrammide ja konitopsiga.

Tänava äärde paigaldatakse kolm automaatsulguri ja koerajoogikausiga joogiveeposti ning samasugused tänavavalgustuspostid nagu rannapromenaadi uuel osal.

Jalgratturid hakkavad tulevikus sõitma aeglustatud liiklusega sõiduteel. Randa või Supeluse tänavale minevad jalgratturid saavad ratta jätta tänavalõigu algusesse ja lõppu paigaldatavate rattahoidjate külge. Peale nende on tänavalõigul veel rattahoidjaid ning tööriistade ja mehhaanilise pumbaga rattahoolduspukk.

Tänava ääres asuvat puudealleed uuendatakse. Allee välimised puuderead säilitatakse, keskmised read asendatakse istikutega, mis on vähemalt viie meetri kõrgused ja 18-20 sentimeetrise tüveümbermõõduga. Keskmised puuderead on istutatud eelmise sajandi kuuekümnendatel aastatel ja vajavad uuendamist, et tänava ääres ühtlased puuderead kasvaks.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap